Українцям радять не ставати “мулами” та не віддавати свої банківські картки та доступ до них за гроші. Інакше ви станете жертвою шахраїв та навіть співучасниками шахрайства.

“Мули” також потрапляють під увагу Кіберполіції, а від українських банків можна отримати “бан”. Про це пише OBOZ.ua.

Читайте також: Шахраї все більше заробляють на українцях: розкрито нові схеми

За період повномасштабного вторгнення РФ значно зросла кількість “мулів” – людей, які віддають свої банківські рахунки та доступ до онлайн-банкінгу у користування шахраям. Взамін вони отримують грошову винагороду. Здебільшого, це чоловіки від 16 до 40 років.

В оголошеннях пишуть, що картку “Приватбанку” можна отримати 2500 грн, за картку іншого банку, окрім Монобанку, – 2000 грн.

Заступниця директора асоціації ЄМА Олеся Данильченко розповіла, що за 2023 рік кількість “мулів” становила 10,8 тис. осіб, а до російського вторгнення – тільки до 2 тисяч.

“Мули” допомагають шахраям викрадати гроші, але саме на них першими виходить Кіберполіція. Хоч і немає кримінальної відповідальності за передачу карток, але такі люди – співучасники злочину.

Банківські карти продаж
Банківські карти продаж

Шахраї готові купувати картки у посередників за вищими цінами – від 3800 грн до 9500 грн. А посередники купують картки у “мулів” за мізерні гроші – до 500 грн. Картки доставляються поштою.

ПриватБанк

Експерти зауважують, що дії “мулів” – протизаконні. У ЄС їх затримують, але в Україні їх карають банки. Банки можуть обмінюватися даними і “мулам” заборонять відкривати рахунки у будь-яких фінансових установах.

Українцям варто зрозуміти відповідальність за продаж своїх банківських рахунків, оскільки швидкі гроші можуть привести до участі шахрайських схем.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦