В Україні продовжує дешевшати долар

За два останніх тижні його вартість до гривні зменшилась на одну гривню, або на 2,5%. Тобто зараз на готівковому ринку американська валюта коштує стільки ж, скільки місяць тому.

Чому долар дешевшає 

На думку експертів, зниження курсу долара мало цілком ринкові причини, на відміну від здорожчання, яке почалось в останню декаду грудня минулого року, пише ТСН.

“Місяць тому простежувались панічні настрої населення, підігріті спекулятивними чинниками, на яких продавцям валюти вдалось непогано заробити, – констатував Олександр Охріменко. – Зараз попит на валюту низький, як на міжбанківському ринку, так і на готівковому, а пропозиція висока. Це ринковий чинник, який призвів до помітного здешевлення валюти”.

Додамо, що Слуга народу пропонує підвищити військовий збір українцям із зарплатами понад 20 тисяч

Чого очікувати від курсу валют цього тижня 

Всі експерти вважають, що на поточному тижні й долар, і євро продовжать дешевшати. Різниця лише в оцінках темпу ревальвації гривні.

Олександр Охріменко прогнозує, що наявні темпи ревальвації збережуться. Тобто, на його думку, долар може подешевшати за тиждень ще на 40-45 коп. Це означає, що курс продажу впаде помітно нижче за 38 грн, а курс купівлі знизиться майже до 37 грн/долар.

Андрій Шевчишин також зазначив, що готівкова гривня зміцнюється швидше, ніж безготівкова, і цей тренд продовжиться, адже знижується попит.

“Але головним гравцем на ринку залишається Національний банк, саме він визначає величину і динаміку курсу на безготівковому ринку, це опосередковано впливає на готівковий ринок, – наголосив експерт. – Якщо все залишиться так, як є, то за поточний тиждень курс продажу на готівковому ринку ще знизиться і наблизиться до 38 грн/долар”.

Олег Пендзин вважає, що “дна” курсу практично досягнуто, долар може подешевшати за поточний тиждень лише на 5-10 коп. Але багато що залежить від зовнішніх чинників. На його думку, наразі маємо хитку рівновагу в очікуванні рішень наших західних партнерів щодо часу і обсягів фінансової допомоги Україні, які можуть бути прийняті до кінця поточного тижня.

Продавати чи купувати валюту 

Думки експертів різні. Олександр Охріменко та Олег Пендзин підтвердили свої попередні прогнози.

Охріменко вважає, що валюта ще може здешевшати, тому радить проявити витримку, і без крайньої потреби весь поточний тиждень не робити жодних операцій із валютою: не купувати й не продавати.

Олег Пендзин наголосив: коли долар дешевшає, це робить ще більш вигідними гривневі депозити, які, до речі, продовжують залишатись прибутковішими, ніж вкладення у валютний кеш.

Андрій Шевчишин зазначив, що довготермінове інвестування у валюту вважається найменш ризикованим на випадок різкого зниження курсу гривні. Тому він радить зараз купувати долари, які дешевшають.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦