У ніч на 15 січня російські бойовики втратили одразу два свої стратегічні борти 

Бійці Повітряних сил України знищили російський «летючий радар» – літак А-50 вартістю кілька сотень мільйонів доларів. Також було ушкоджено повітряний  командний пункт Іл-22М у небі над Азовським морем. 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив інформацію офіційно

“Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22 в Приазов’ї”, – написав він у Телеграм-каналі.

Раніше: Оборона Росії тріщить по швах: експерт вказав на ознаки

Як повідомляє паблік ЗСУ, знищення ДРЛВ А-50 – перший у світі випадок. 

Зазначається, що в літаку А-50 було до 10 членів екіпажу. А в літаку ІЛ-22 знаходилося до 5 членів екіпажу.

Російський телеграм-канал «Рибар» пише, що “А-50 не так багато. А спеціалісти для них взагалі рідкість”. 

Зазначається, що у разі влучання у подібний літак екіпаж врятуватися не зможе.  

Борт А-50 Росія використовувала для виявлення повітряних цілей на дальніх відстанях. Ці системи можуть супроводжувати свої літаки у повітрі й бачити запуски крилатих і балістичних ракет, а також роботу протиповітряної оборони.  

Також літак А-50 здатен контролювати повітряний простір, в якому діє авіація, виявляючи цілі, координуючи та спрямовуючи свої бойові літаки. 

Російська армія на озброєнні має 11 подібних літаків. За даними американського видання Military Watch Magazine, до початку 2023 року у Росії було сім літаків А-50У та три А-50, проте з того моменту Ростех передав армії ще один А-50У. Вартість одного такого літака оцінюється в 500 млн доларів.

Командний пункт Іл-22 — це повітряне судно, з якого можна керувати військами під час бойових дій.

Літак цього типу перебуває в повітрі та його неможливо вразити оперативно-тактичними ракетами. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦