В кінці грудня 2023 року було затримано львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, який є одним з найбільших постачальників Міноборони, затримали на хабарі. Він запропонував 500 тисяч доларів представнику ДБР.

Про темні махінації родини Гринкевичів повідомив ведучий “1+1” Євген Плінський у своїх соцмережах та волонтер Ігор Лаченков.

Раніше ми розповідали, що українець купив прапор з підписом Залужного за 160 тисяч гривень, а потім вимагав повернення грошей.

Крім цього, Ігор Гринкевич та його сім’я причетні до розкрадання мільярда гривень, які мали йти б на ЗСУ, зокрема, на одяг для наших захисників.

З’ясувалося, що три будівельні компанії Гринкевичів отримали від Міноборони України 1,5 млрд гривень за постачання літніх речей для ЗСУ. Проте родина отримувала гроші без постачання товарів. Плінський навіть показав підроблені акти, підписані МОУ.

Гринкевич намагався підкупити одного з керівників ДБР

29 грудня було затримано Ігоря Гринкевича за те, що той спробував підкупити одного з керівників Головного слідчого управління ДБР. 500 тисяч доларів пропонувалися за сприяння у поверненні майна, яке вилучили в рамках кримінального провадження його компаній.

Тендери на постачання одягу для військових

ДБР відкрило кримінальне провадження щодо махінацій із закупівлею білизни та одягу для ЗСУ. Компанії Гринкевичів виграли 23 тендери на загальну суму понад 1,5 млрд гривень.

Бізнесмен залучив для цього підконтрольні компанії, які раніше займалися будівництвом. Для виготовлення та зберігання замовлень для Міноборони у них не було потрібних потужностей. Через це було зірвано постачання, а бюджет отримав збитків на 1,2 млрд грн.

За даними правоохоронців, Гринкевичи повністю не виконали шість контрактів, а сім – тільки частково. Проте кошти від держави вони отримали у повному обсязі. Ще вісім договорів виконано із запізненням від 3 до 5 місяців. Також були завищені ціни на товари для МОУ.

Що відомо про інші скандали родини Гринкевич

Гринкевич вже був втягнутий у скандал, коли не закінчив будівництво в одній з військових частин у Житомирській області та не виконав роботу на полігоні “Широкий лан”, що на Миколаївщині.

Також будівельні компанії Гринкевича виграли три тендери на постачання одягу військовим на 1,54 млрд гривень. Відшивати вони не могли, тому купували його у Туреччині. 60% з виділених коштів пішли на особистий прибуток Гринкевичів, а 40% – на закупівлю. При цьому іноземний товар не відповідає стандартам військового забезпечення за якістю. За деякими контрактами і досі постачання немає.

Йдеться про такі компанії: “ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ”, ТОВ “Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ” та ТОВ “СІТІГРАД”. За даними Рахункової палати, ці підприємства не поставили військовослужбовцям футболки, куртки і штани на 1,5 млрд грн.

Бізнес сина Гринкевича

Роман Гринкевич – засновник ТОВ “Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЄКТ”. Під час війни він купив будинок у Козині під Києвом площею 289 кв.м. Ціна цієї нерухомості нібито 25 млн грн, хоча ринкова вартість – 50,5 млн грн. Також Роман придбав чотири земельні ділянки у Козині того ж дня.

Син старшого Гринкевича також є відвідувачем скандального київського клубу Boho, де той засвітився на BMW за 150 тисяч доларів.

Мистецтво Соні Морозюк

Роман Гринкевич заручений з художницею Сонею Морозюк і протягом 2023 року активно вкладав у неї гроші та в її творчість. Ці гроші – від невиконаних замовлень Міноборони.

У соцмережах Морозюк вихваляється дорогими прикрасами, брендовими речами, елітними авто та нерухомістю. За минулий рік у неї з’явилася галерея-майстерня за 250 тисяч доларів та новенький Porsche, не враховуючи квартиру в елітному ЖК.

Соня Морозюк

Родина Гринкевичів безсоромно відмиває гроші, які мали б йти на ЗСУ, через Соню Морозюк також і так зване “сучасне мистецтво”.

Соня Морозюк

Морозюк не могла не знати про джерело коштів за свої каблучки, поїздки за кордон, квартири, авто, новий офіс. Будь-яка така покупка – це трупи українських захисників.

Хто з Гринкевичів причетний до скандалу

Дружина Ігоря Гринкевича Світлана та його донька Ольга Гринкевич-Швед володіють однієї з компаній ТОВ “ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ”, з якою МОУ у грудні 2023 року уклало договір на постачання продуктів на 470 млн грн.

Ольга Гринкевич-Швед
Ольга Гринкевич-Швед

Мати і донька вихваляються відпочинком на Мальдівах, у Європі та інших куточках світу, покупками у брендових бутіках, поїздками у “золотих вагонах” УЗ.

Світлана Гринкевич ще й викладає у НУ “Львівська політехніка”. Але таке розкішне життя – це кров наших військових.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦