Котячі пози для сну пояснили експерти

Кішки проводять багато часу уві сні, і ви, напевно, замислювалися про те, чи всі ці різні пози сну впливають на їхній настрій, рівень стресу чи здоров’я.

Насправді те, яку позу обирає ваш кіт для сну, справді може дати уявлення про його психічне та фізичне здоров’я.

Ветеринари та біхевіористи пояснили котячі сонні пози, аби власники пухнастиків могли дізнатися, чи є проблеми зі здоров’ям їхньої тварини.

Півмісяць

Коли кіт згортається калачиком, лежачи на боку, його голова нахилена до ніг і підібганий хвіст, це означає, що тварина захищає свій живіт.

Ветеринар із Великобританії Примроуз Мосс пояснив: «Це безпечне положення з животом, прихованим від потенційних хижаків, що дозволяє вашій кішці швидко реагувати на будь-які несподіванки». Крім того, ця поза допомагає котам залишатися в теплі та дозволяє їм спати глибше, ніж в інших позах.

Раніше: Чому коти люблять спати на вашому ліжку

Спання у коробках та у речах

Якщо кіт відчуває себе здобиччю, він шукатиме місце для відпочинку, яка “прикриває” його тіло. Така поведінка може мати еволюційну основу, через яку котів ховаються або захищаються від хижаків.

Ветеринари пояснили, якщо коти шукають притулку для сну, вони можуть переживати стрес або мати хворобливий стан.

Животом догори

Ця поза для сну відкриває найбільш чутливі зони вашої кішки, тож вони точно вам довіряють і можуть повністю розслабитися. Кішки також частіше лежать так у теплу погоду, оскільки це може допомогти їм охолонути.

Поза буханки хліба

Така поза котів вважається класичною — вертикально, з підібраними лапами та хвостом. Це положення зберігає тепло, захищає життєво важливі органи та залишає вашу кішку готовою реагувати на будь-які можливі загрози.

Крендель

Будь-яке положення, в якому ваш кіт виглядає як викривлена форма, означає, що тварина щаслива.

«Щоб ваш кіт вибрав цю позу, він повинен бути досить розслабленим, оскільки він зазвичай оголює свій живіт і не в найкращому положенні, щоб реагувати на будь-які можливі загрози», — каже ветеринар Примроуз Мосс.

На бочку

Кішки можуть почати спати в позі півмісяця, а згодом впасти на бік, коли розслабляться. «Це положення захищає їхні очі та ніс, які є вразливими та критично важливими для кішок», — каже ветеринар. Однак коти також можуть вирішувати спати так просто тому, що це зручно, допомагає тримати обличчя в теплі, а також може блокувати надмірне світло.

Сиділка

Ветеринар Джеймі Віттенбург каже: «Коти часто дрімають сидячи, і це нормально».

Він додав, що варто непокоїтися, якщо кішка не може влаштуватися комфортно або продовжує намагатися лягти, але не може лежати через дискомфорт або труднощі з диханням. “Це ознака того, що їй потрібна негайна медична допомога”, – пояснив фахівець.

Напіввідкриті очі

Фахівці кажуть, що у кішок це звичайна справа – спати з напіввідкритими очима. «Коти зазвичай тримають очі відкритими лише під час легкого сну, і це дозволяє їм стежити за навколишнім середовищем і швидко прокидатися, якщо це необхідно», — пояснили вони.

Супермен

Кіт, що витягнувся на животі й витягнув лапи – така поза означає, що тварина розслаблена, але готова почати дію, якщо буде потрібно. «Це положення також може допомогти їм охолонути влітку, якщо вони лежать на холодній поверхні», — каже Мосс.

На жердинці

Віттенбург каже, що коти, які сідають високо на полицю чи балкон, використовують свої природні інстинкти. «Котам подобається сидіти високо, щоб вони могли захистити себе та побачити будь-які потенційні загрози», — пояснив він.

Обіймашки

Кішки можуть мати репутацію відсторонених, але ветеринар Мосс зазначає, що вони можуть бути дуже товариськими та люблячими домашніми тваринами. «Якщо ваша кішка вирішує спати з вами або з іншою домашньою твариною, це ознака глибокої довіри та прихильності», — каже він.

Фахівець пояснив, що у середньому кіт спить від 12 до 18 годин на добу, але зазначає, що деякі коти, наприклад кошенята та літні особини, можуть спати навіть довше. Усі ці години сну можуть розбити на дрімоту різної тривалості.

Якщо здається, що ваша кішка набирає обертів саме тоді, коли ви готові розслабитися, це досить типова поведінка. «Домашні коти насправді сутінкові, тобто вони зазвичай найбільш активні на світанку та в сутінках — найкращий час для полювання», — каже Мосс. Це може бути з кількох причин, від дієти до віку та особистості.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦