З Національного заповідника “Софія Київська” демонтують головний хрест та інші.

Представники Софійського собору у коментарі ТСН.ua розповіли, що демонтовуватимуть не тільки головний хрест, але інші з куполів. Причиною таких дій – необхідність реставрації, бо предмети стали аварійними.

Раніше ми розповідали, що священнослужитель ПЦУ заявив про наругу через концерт у київській Лаврі.

Повернути п’ять хрестів на місце планують до кінця тижня, а ось з центральним хрестом буде довше, бо його ще не зняли. Загалом на Софійському соборі 7 хрестів: один центральний та ще шість навколо нього, що вказує на те, що Бог створив світ за сім днів.

Софійський собор

За 40 днів до російського повномасштабного вторгнення в Україну один з хрестів Софійського собору впав через сильний вітер. Багато хто вважав це поганим знаком та передвісником біди. Цей хрест було реставровано першим за кошти меценатів.

П’ять інших менших хрестів постраждали через корозію та взагалі дивом не впали, заявив головний реставратор “Софії Київської” Вадим Кириленко.

Софія Київська

Раніше заповідник потрапив у скандал через те, що оголосив тендер на 80 млн на реставрацію куполів та хрестів собору. Від цієї ідеї відмовилися, поки війна, але за відновлення хрестів заплатили меценати. Держава виділила 2 млн гривень на ліквідацію аварійного стану хрестів.

Монтаж хрестів на куполи Софійського собору

Демонтаж головного хреста має відбутися до Нового року. Планується на 27 грудня, після чого його будуть реставрувати виключно за кошти меценатів.

Центральний хрест Софійського собору

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦