Захід стурбований неправильними ризиками ескалації

Колишній аналітик Центрального розвідувального управління США Пітер Шредер у статті для Foreign Affairs спрогнозував, чи може зважитися російський диктатор на застосування ядерної зброї проти країн НАТО.

Шредер вважає, що війна між Україною та Росією “зайшла в важкий, але звичайний, глухий кут”. На його думку, малоймовірно, що президент Росії застосує ядерну зброю на полі бою в Україні, але дуже ймовірно, що він піде на її застосування проти НАТО.

“На відміну від Заходу, Путін може не боятися ядерного протистояння: він добре розбирається в російському ядерному арсеналі та принципах ядерного стримування, і, можливо, вважає себе унікальним пристосуванням для подолання ядерної кризи. І Путін був надзвичайно послідовним у тому, що Росія готова використати ядерну зброю проти НАТО, щоб захистити свої інтереси в Україні”, – каже аналітик.

Раніше: Воїн та історик спрогнозував майбутнє РФ після війни

На його думку, рішення про ядерний удар Путін може ухвалити “дуже швидко, щоб не дати Сполученим Штатам шансу уникнути кризи”.

“Путін очікує, що Сполучені Штати відступлять перед тим, як розпочати ядерний конфлікт через землю так далеко від дому. Щоб уникнути найгіршого, Сполученим Штатам необхідно знайти нові способи завадити Росії використати свій арсенал. Він повинен переконати офіційних осіб країни, включно з військовою ланкою командування, підривати та перешкоджати прийняттю рішень, які можуть призвести до ядерного нападу”, – каже Шредер.

Ексаналітик ЦРУ вважає, що Штатам необхідно діяти через російські еліти, які можуть переконати Путіна припинити війну. Також – згуртувати інші країни, особливо нейтральні, щоб “позбавити легітимності ядерне використання та переконати Путіна, що він зробить жахливу помилку, якщо звернеться до свого ядерного арсеналу”.

Шредер вважає, що у такий спосіб Вашингтон зможе уникнути необхідності приймати небезпечні рішення пізніше, під сильним тиском ядерного протистояння.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦