Україна нібито використовує жорсткі методи мобілізації

Американське видання The New York Times у своєму матеріалі заявило про жорсткі методи мобілізації, які застосовує українське військове керівництво.

За даними видання, чоловіків забирають з вулиць до центрів комплектування, залякують і навіть використовують фізичну силу.

У матеріалі NYT наводяться приклади того, як чоловіків забирали з роботи, навіть намагалися мобілізувати психічно хворого чоловіка. У соціальних мережах і місцевих новинах регулярно з’являються відео, на яких військові штовхають людей до машин і тримають чоловіків проти їхньої волі в центрах комплектування.

Також читайте: У Мережі гнівно відреагували на заяву Безуглої про мобілізацію жінок

Активісти та юристи поскаржилися, що агресивні методи виходять далеко за межі повноважень працівників ТЦК і в деяких випадках є незаконними. Зокрема, нетрадиційні тактики призвели до низки судових справ цієї осені, оскільки чоловіки оскаржують незаконні повістки, непрофесійні медичні комісії та примусову мобілізацію.

“Військові відчувають свою безкарність”, – прокоментувала ситуацію юристка Тетяна Фефчак.

NYT також пише про те, що зусилля військових вербувальників непропорційно спрямовані на бідніші верстви населення.

“Це війна для бідних”, – цитує видання одного з київських юристів, який побажав залишитися анонімним через публічну критику військових.

На публікацію видання відреагували у Верховній Раді. За словами члена комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, у кожного регіону є свій мобілізаційний план: “Абсолютно жодної різниці у підході до мобілізації у селах та містах немає”.

Він заявив, що твердження про нібито несправедливу мобілізацію, зокрема, про те, що “у Києві військовозобов’язаних не чіпають”, є наслідком суб’єктивного сприйняття. Веніславський пояснив це тим, що у селі може проживати лише тисяча осіб. Тому коли сусіда призвали на військову службу, то практично всі про це знають. А у великих містах така інформація “розмивається”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦