17 грудня у кабінеті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного під час підготовки до роботи знайшли засоби з прослуховування.

Знайдені пристрої для зчитування інформації були виготовлені з елементів невстановленого зразка. “Це не дозволяє ідентифікувати встановлювача”, – заявило джерело.

Журналіст Юрій Бутусов стверджує, що пристрій знаходився на командному пункті – під робочим столом. Він каже, що це був мікрофон прослуховувального пристрою.

“Мікрофон саморобного виробництва. На цей час не виявлено канал зв’язку та пристрій для запису та збереження інформації. Після виявлення мікрофона був проведений огляд і в інших приміщеннях штабу”, – каже Бутусов.

За його інформацією, подібний пристрій знайшли й в кабінеті особистого помічника головнокомандувача – Костянтина Бушуєва.

Бутусов стверджує, що після інциденту усіх, хто мав доступ до кабінетів військового командування відправили проходити поліграф.

У Генштабі ЗСУ повідомили: “Під час планової перевірки приміщень, в одному з місць дислокації було виявлено елементи обладнання для зняття інформації. Пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи Головнокомандувача Збройних Сил України та працівників Апарату забезпечення його діяльності”.

Тим часом Служба безпеки відреагувала на інформацію та повідомила, що розслідує факт виявлення аудіожучка в робочому кабінеті Залужного.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення аудіожучка в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватися головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним. Провадження відкрито за статтею 359 ч. 2 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Читайте також: Умєров поставив крапку в епопеї про відставки Залужного і Наєва

За попередніми даними, пристрій перебував у неробочому стані й не містив засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів. Він буде переданий на експертизу.

18 грудня Валерія Залужний повідомив, що “прослушку” знайшли в кабінеті, куди він мав переїхати.

“Скажу вам так: це те приміщення, яке я мав використовувати сьогодні. В ньому вчора в ході перевірки знайшли прослушку”, — сказав він та підтвердив, що цей кабінет не був постійним його місцем для роботи.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦