На другому році війни деякі чоловіки продовжують тікати за кордон, щоб уникнути мобілізації.

Американське видання Washington Post повідомило, що військовозобов’язані вигадують нові способи, аби втекти за кордон. Дехто знаходить провідників через ріки та гори, а хтось вирішує, що справиться самостійно.

Раніше ми розповідали, як пережити смерть близьких, коли навколо війна.

До прикладу, минулого місяця 46-річний чолові загубився у горах, отримавши обмороження. Його знайшли, але він невдовзі помер.

Крім цього, під час подолання у плав річку Тису, через яку можна потрапити до Румунії та Молдови, вже загинуло мінімум 25 чоловіків.

Проте найбільш популярні шляхи – великі прикордонні переходи, які намагаються подолати за допомогою хабарів та підроблених документів.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів, що військовозобов’язані чоловіки ховалися у відсіках в автомобілях, вдавали з себе священників і навіть перевдягалися в жінок. Один хлопець навіть фіктивно одружився із родичкою, яка має інвалідність, та намагався покинути країну як доглядач. Водночас президент Володимир Зеленський визнав, що проблема є, і в цій сфері потрібні зміни.

Уникнення мобілізації

Військовослужбовець зі штурмової групи 68-ї бригади “Дельфін” висловив думку, що багато цивільних чоловіка вважають, що вони не повинні воювати, а робити це мають “професійні” військові. За його словами, професійні військові вже закінчують, а армію потрібно поповнювати новими солдатами.

Урядовці стверджують, що тих, хто ухиляється від мобілізації, меншість і вони порушують закон.

Проте існують й випадки, коли чоловік призовного віку за хабар отримав документи про те, що служить у війську. Насправді він працює у столиці та мешкає тут.

Речник ДПСУ навіть розповів, що було 825 випадків, коли чоловіки спробували підкупити прикордонників. Загальна сума хабарів становила б 228 тисяч доларів.

Від лютого 2022 року незаконно за кордон намагалися виїхати більш як 16500 чоловік призовного віку. Здебільшого це були молдовський та румунський напрямки. Цього року спіймали вже майже 2,5 тисячі людей.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦