Нацбанк впливає на валюту більше, ніж сезонні фактори

Курс американської валюти в Україні до кінця року буде коливатися у межах 37-38 гривень за 1 долар. На готівковому ринку середня ціна валюти становитиме 37,4 гривні.

Такий прогноз дають експерти двох українських фінустанов: Concorde Capital і Глобус Банку.

Прогноз по курсу долара від експертів

За словами Олександра Паращія, керівника відділу аналітики Concorde Capital, НБУ декларує валютну стабільність як одне зі своїх першочергових завдань. Подорожчання долара може призвести до низки проблем, зокрема до зростання цін.

“Грудень складний місяць для валютного ринку. У грудні йде суттєве зростання касових видатків бюджету, вони закривають усі платежі за довгостроковими проєктами перед підрядниками, відповідно, на руках бізнесу з’являється багато гривні, а тому десь до кінця року зростає суттєво попит на валюту у бізнесу”, – розповів Паращій у коментарі “Обозревателю”.

Тарас Лєсовий, начальник департаменту скарбниці Глобус Банку, теж не очікує різких стрибків. За його словами, майбутні зміни пов’язані насамперед із питанням лібералізації валютного ринку.

Читайте також: Українців змусять декларувати купівлю доларів

“Зокрема, йдеться про повернення інфляційного таргетування та плавучого курсу валют. Ми припускаємо, що скасування офіційного курсу валют цілком може відбутися вже у вересні. При цьому формування єдиного курсу відбуватиметься з урахуванням ринкового валютного курсу (курс обмінних пунктів). Саме тому наступний тиждень можна сприймати як своєрідну проєкцію лібералізованого вересневого курсу валют”, – пояснив Лєсовий.

Чому курс долара не зростатиме

На думку експертів, є низка факторів, які не дозволять доларові подорожчати в грудні.

НБУ продовжує активно продавати валюту на ринку. За останній місяць НБУ продав на ринку близько 1,5 мільярда доларів. Це сприяє стабілізації курсу гривні.

Експорт з України продовжує зростати. У жовтні експорт зріс на 20% у порівнянні з вереснем. Це забезпечує надходження валюти в країну.

Інфляція в Україні поступово знижується. У листопаді інфляція склала 12,5%, що на 0,1% менше, ніж у жовтні. Це також сприяє стабілізації курсу гривні.

Що буде далі

Експерти вважають, що в середньостроковій перспективі курс долара в Україні може почати зростати. Це пов’язано з тим, що очікується подальше зростання попиту на валюту з боку бізнесу та населення.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦