Колекція артефактів упродовж дев’яти років зберігалася в Нідерландах

Колекцію артефактів “Скіфське золото” повернули до України з Нідерландів. Це 565 предметів, серед яких античні скульптури, рідкісні скіфські і сарматські прикраси із золота.

Національний музей історії України повідомив, що “скіфське золото” ідентифікують фахівці зі Скарбниці Нацмузею.

Гендиректор Національного музею історії Федір Андрощук прокоментував: “під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити”.

Читайте також: Житель Сум вимагає “заснувати нову державу” та заборонити сало

Колекція “Скіфське золото” – це неофіційна назва колекції з 565 музейних експонатів, яку в лютому 2014 року привезли із чотирьох музеїв Криму на виставку до Амстердама. Виставка проходила в музеї Пірсона.

Колекція містить історичні артефакти віком дві тисячі років. Вона є цінною не тільки з історичної, а й з мистецької точки зору.

У 2014 році, після анексії Криму Росією, Україна подала позов до Верховного суду Нідерландів, вимагаючи повернення колекції. У червні 2023 року суд повністю відмовив у касаційній скарзі музеїв окупованого Криму та залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позов України.

26 листопада 2023 року 565 предметів колекції “Скіфське золото” були завезені на територію Києво-Печерської лаври. Вони зберігатимуться в Національному музеї історії України до деокупації українського Криму.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦