До 40% людей, що вдаються до різноманітних дієт, мають РХП

Масова культура вже давно повсюдно пропагує культ схуднення, але естетичні вподобання, “героїновий шик”, або андрогінні фігури топмоделей привели світ до усвідомлення проблеми розладів харчової поведінки (РХП), які постали перед нами у всьому жаху анорексії, булімії, компульсивного переїдання, виснажливих дієт та безглуздих смертей, до яких вони призводять.

Медіа тиражують нові дієти, часто маскуючи доволі небезпечні практики турботою про здоровʼя та боротьбою із надмірною вагою, не розбираючись у глибинних причинах її.

Тим часом безліч людей вдаються до обмежень у споживанні їжі без консультацій із лікарями для розуміння того чи справді дієта принесе користь здоровʼю.

Загалом у світі поки що по допомогу до спеціалістів звертаються значно менше людей із РХП, аніж потребують.

За деякими дослідженнями, до 40% людей, що вдаються до різноманітних дієт мають РХП.

Серед усіх психічних розладів смертність через РХП найвища.

Що таке нервова анорексія і як вона вбиває

Люди, які страждають на цей розлад вважають себе неадекватно товстими та постійно намагаються зменшити кількість спожитої їжі, щоб досягнути неможливого результату, адже вони ніколи не стануть задоволеними тим, що бачать в дзеркалі.

Як не дивно, але така проблема виникла не у ХХ столітті, а описана ще за часів популярності християнського аскетизму поміж середньовічних черниць.

Після постійного обмеження в їжі, організм перестає справлятись з засвоєнням отриманого і тоді вже ситуація перетворюється практично на безвихідь.

Щоб побороти цей недуг, слід звернутись до психіатра, або психотерапевта і з допомогою цих двох спеціалістів працювати над відновленням.

Нервова булімія: як помітити тривожні симптоми

У сучасному світі певним чином нормалізують порушення харчової поведінки. Оскільки зараз пропагують схуднення перед відпочинком, різні дієти, відмову від певних продуктів тощо.

Як пише The Village, дехто може роками жити та навіть не підозрювати про свої нездорові стосунки з їжею. РХП — це психічний розлад, що призводить до депресивних і тривожних розладів, погіршення самопочуття, появу/загострення супутніх хвороб. У хворих на РХП найвища смертність серед усіх психічних захворювань.

Одним із поширених проявів розладу харчової поведінки є нервова булімія. Хворі замикають себе у непереривний цикл переїдань, а потім штучного очищення шлунка (блювання/проносні/сечогінні ліки/клізми). Щоб компенсувати переїдання та зменшити провину за це, людина може виснажувати себе фізичними тренуваннями.

Раніше ми писали, коли людство досягне безсмертя.

У людей, які страждають на нервову булімію, самооцінка залежить від зовнішнього вигляду, ваги та форм. Часто у них виникає навіть ожиріння.

Характерними для булімії є емоційні гойдалки, пов’язані з надмірним вживанням їжі, блюванням та відразою до себе.

Що таке компульсивне переїдання

Розлад харчової поведінки (РХП) виникає, коли людина вже не отримує задоволення від смаку їжі, а просто знімає нею напругу. Людина вже їсть не через голод, атому, що нервується, хвилюється, нудьгує, сумує тощо. Їжа стає чи не єдиною розрадою.

Одним із проявів РХП є розлад компульсивного переїдання. Йдеться про епізодичні прояви переїдання та загалом споживання їжі у великій кількості, які ви не можете контролювати. Це відбувається в певні періоди, зокрема за душевних переживань, депресивних станів та відчуття провини за з’їдене.

Компульсивне переїдання характеризується раптовістю, величезними порціями їжі, яку ви з’їли, та нав’язливі звинувачення після такого зриву.

Люди, які хворіють на компульсивне переїдання, самоізолюються, мають пригнічений настрій та порушення працездатності. У них може часто виникнути ожиріння.

Як уберегти дітей та підлітків від РХП

Батькам потрібно стежити за тим, що і коли споживають їхні діти, а також тим, як вони впливають своїми словами на сприйняття дитини. Важливо не поширювати шкідливі настанови дітям.
Ось поради з профілактики розладу харчової поведінки у дітей:

  • Не схиляйте дітей до дієт або схуднення. Діти повинні бачити нормальне здорове ставлення до їжі в родині. Адже харчова поведінка батьків впливає на ставлення дитини до їжі.
  • Говоріть з дітьми про правильне харчування та проблеми, які можуть виникнути.
  • Допомагайте дітям, особливо підліткам, полюбити своє тіло. Підтримуйте їхнє правильне ставлення до свого тіла: форм, розміру та ваги.
  • Не критикуйте тіло (ні своє, ні інших, ні дитини) при дитині.
  • Поясніть дитині, що у період статевого дозрівання у дитини буде змінюватися тіло і це нормально.
  • Важливо навчити дитину позитивно ставитися до їжі та свого тіла.

Діти не повинні бути сильно стурбовані своєю вагою, інакше є ризик розвитку РХП.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦