Українці з 2014 року живуть у тривалому періоді стресу, що пов’язаний з війною, яку Росія розпочала введенням військ спочатку до Криму, а потім до Луганської та Донецької областей.

Стрес посилився, коли зранку 24 лютого 2022 громадяни України прокинулися від вибухів російських ракет та побачили у своїх містах російські танки.

Раніше ми розповідали, як волонтерам не втратити себе та допомогти.

Поради психолога про їду під час війни

Психологи радять українцям, що живуть в умовах щоденних обстрілів та ракетних атак росіян, піклуватися про своє загальне здоров’я, аби й психічний стан був стабільним.

Відомий український психотерапевт, кризовий психолог Роман Мельниченко каже, що аби вберегтися від стресу, потрібно не забувати правильно харчуватися, стежити за станом здоров’я, позбутися шкідливих звичок.

Варто дбати про харчування, особливо про його регулярність. У разі кризових ситуацій треба, аби під рукою був хоча б перекус. Загалом, краще вживати їжу “за графіком”, підтримуючи циклічність. Так ви отримаєте більше енергії та сил.

Повітряна тривога

Важливо вживати теплу їду, щоб організм легше її перетравлював, не витрачаючи зайвої енергії. За неможливості їсти теплі страви, подбайте хоча б про те, щоб запивати холодні страви теплим чаєм чи навіть просто теплою водою.

Він пояснив: у стані стресу в людському організмі потужно виробляються так звані “гормони стресу”, які як токсини отруюють тіло. Тому важливо під час війни дбати не лише про “голову, а й про усе тіло”.

У стані стресу не варто вживати продукти та напої, що стимулюють збудження, відмовтеся й від алкоголю, який має лише оманливу заспокійливу дію, оскільки подразнює нервову систему.

Сон має бути тривалим та якісним: як це зробити

Він радить за можливості подбати про тривалий сон – ідеально спати 7-9 годин на добу.

Також має значення і якість сну – людині має бути комфортно та тепло. Якщо доводиться спати в укриттях, прихопіть з собою матрац та грілку. Якщо спите вдома – вкрийтеся ковдрою і намагайтеся виспатися у зручному положенні.

Війна в Україні

У разі, якщо ви почали страждати безсонням, фахівець радить приймати заспокійливі препарати. За можливості – природного походження. Так чи інакше зверніться до сімейного лікаря, який направить вас до фахівця, що допоможе підібрати необхідний заспокійливий препарат.

Роман Мельниченко пояснив, що парасимпатична нервова система від тривалого стресу “не виключається”, тож її треба “вимкнути” тривалим прийманням заспокійливих, аби організм зміг заспокоїтися та розслабитися.

Як дозувати негативну інформацію

Психолог радить під час війни контролювати споживання інформації та дбати про емоції.

Чим більше людина читає негативних новин, тим більше її організм налаштовується на стрес, пояснив експерт. За його словами, при тривалому насиченні негативною інформацією гормони стресу в тілі людини починають зростати максимально швидко, руйнуючи нас зсередини.

Роман Мельниченко порадив при ознаках тривалого стресу та проявах депресивних станів терміново звертатися за допомогою фахівців, аби у результаті не отримати ПТСР або психічні захворювання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦