Хоча загалом всім відомо, що фізичні вправи корисні для здоровʼя та самопочуття, також існує ймовірність зрозуміти на практиці вислів «що занадто, те не здорово».

Також важливо розуміти, яку мету ви перед собою ставите: укріплення мʼязів, загальний тонус, нормалізація ваги, або спортивні досягнення.

Скільки треба тренуватись для відновлення та укріплення

Якщо ви раніше не тренувались регулярно, але маєте малорухливий спосіб життя, якщо ви нещодавно перенесли хворобу, або травму і відчуваєте слабкість, починати тренування треба поступово.

Будь-які вправи треба починати з легкої розтяжки всього тіла. Далі вже обираємо по ситуації — або домашній комплекс вправ на килимку, або енергійна прогулянка чи пробіжка.

За рекомендаціями ВООЗ, для підтримки здоровʼя в оптимальному стані людині потрібно займатись спортом як мінімум 75 хвилин на тиждень.

Звісно, ця цифра доволі умовна, адже хтось працює фізично, а хтось просиджує за компʼютером годинами. Основа порада щодо тривалості тренувань у разі якщо ваша мета відновити сили — тренуватись поки є сили, а потім ще трошки.

Головне в цій ситуації не бути до себе суворими, адже зайві зусилля в цій ситуації можуть призвести до протилежного результату.

Також важливо зазначити, що після травм та операцій займатись краще під наглядом професійних реабілітологів.

Тривалість та оптимальний час для спорту, якщо ви здорові

У разі ж якщо ви не маєте жодних обмежень по здоровʼю, то слід розібратись не лише з тим як довго можна займатись, а і який час доби підійде найкраще для мети, яку ви ставите перед собою під час занять.

За словами аспірантки олімпійського та професійного спорту ХНПУ ім. Г.С.Сковороди Ірини Гармаш, низка факторів впливають на ефективність тренувань, зокрема і час.

До прикладу, як розповіла спортсменка для Elle, якщо ви хочете схуднути, то вам підійдуть ранкові заняття. Треба зосередитися на нетривалому кардіо, легкому бігу на голодний шлунок протягом пів години тощо.. До 10-ї години ранку тіло буде більш активно позбуватися калорій та налагодяться харчові звички.

Згідно з дослідженнями науковців, в денний час падає ефективність та витривалість для тренувань. Тому від 12 до 14 години краще відпочити, а вже від 15:00 до вас знову прийдуть сили. У цей час можна танцювати, займатися стретчингом або кросфітом, аеробікою. Проте вдень буде простіше зайнятися спортом через вищу температуру тіла, аніж вранці. Такі тренування зроблять вас продуктивнішими.

Утім, найкращим часом для занять на силу та масу є вечірній час з 18:00 до 20:00. У цей час суглоби будуть більш еластичними й ви зможете добре потренувати глибокі м’язи.

Після 22:00 взагалі краще не займатися спортом, оскільки людський організм починає запасатися енергією та відновлюватися до наступного дня.

Гармаш зауважила, що тренування обов’язково мають бути регулярними та робити це треба з гарним настроєм.

Спорту може бути забагато: як не нашкодити інтенсивними тренуваннями

Спорт допомагає укріпити здоров’я, покращити морально-психічний стан та запобігти серцево-судинним хворобам. Але надлишок фізичних тренувань можуть тільки нашкодити.

Business Insider пише, що спортивна норма враховує вік, загальний стан здоров’я та спорт, якими ви займаєтеся. В середньому для дорослої людини рекомендується 5 годин помірних фізичних навантажень на тиждень, інтенсивних – 2,5 години. Такі дані наводить Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Читайте також: Як схуднення може вбити: обережно — розлади харчової поведінки

Також науковці встановили, що помірний біг запобігає передчасній смерті. Утім, якщо людина інтенсивно бігає тричі на тиждень, то це так само загрожує передчасною смертю, як нерухливий спосіб життя.

Крім цього, шкоду для здоров’я становлять виснажливі та екстремальні види спорту, як-от довгі марафони на 42 км. Це погано впливає на роботу серця та серцеві ритми, загрожує збільшенню артерій.

Тому інтенсивні навантаження більш ризиковані, аніж помірні. Особливо для жінок наслідки можуть проявитися ще і припиненні менструацій, розвитку остеопорозу та порушення харчових звичок. Також заняття спортом щодня підвищують ризик інфаркту та інсульту.

У чоловіків сильні фізичні тренування можуть вплинути на лібідо, зокрема спровокувати зниження рівня тестостерону, погіршити роботу імунної системи.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦