Чим складніша економічна ситуація у країні, тим частіше зловмисники намагаються ошукати своїх співгромадян

Часом шахраї вдаються до особливо цинічних оборудок та використовують дані військових, щоб імітувати збори на потреби армії.

Ми спробували описати найпопулярніші та найновіші схеми, щоб уберегти читачів від потрапляння в неприємну ситуацію.

Крадіжка фото та даних із соцмереж

У соцмережах набуває поширення ще один вид шахрайства — у користувачів Facebook крадуть фото та використовують їх для виманювання коштів злочинним шляхом.

У проєкті “Брехунець” розповіли, що схема афери полягає в наступному: шахраї забирають особистість з Facebook та створюють такого ж користувача у Facebook. При цьому вашу сторінку ні у соцмережі, ні в месенджері ніхто не зламує. Далі шукають друзів за номером телефона та пишуть їм з проханням позичити гроші.

Фактчекери переконують, що такі махінації дуже небезпечні, оскільки злочинці використовують фото та особисті дані людей, з якими ви можете бути знайомі. Тому користувачів закликають бути уважними та розсудливими з такими проханнями. До прикладу, ви можете зателефонувати цій людині або написати в інший канал зв’язку. Перераховуйте кошти тільки тоді, якщо ви впевнені у цій операції.

У Мін’юсті нагадають, що українцям не треба вказувати особисту інформацію на підозрілих та невідомих сайтах. У жодному разі не можна розголошувати CVV-код банківської картки та її термін дії.

Крім цього, не рекомендується переходити за гіперпосиланнями, які вам надсилають на почту або в месенджери. Також не варто здійснювати жодних оплат, передплачувати за товар у неперевірених онлайн-магазинах.

Дзвінок служби підтримки банку не завжди з банку

Шахраї можуть представитися “співробітниками банку” і під різними приводами будуть намагатися вивідати конфіденційну інформацію щодо вашої картки. Вони можуть переконувати у необхідності перевипуску картки, підозрілих переказів, уточнити дані тощо.

Проте їхня головна ціль — дізнатися дані про вашу картку, які дозволять їм вивести звідти гроші, поки ви навіть не підозрюватимете про це.

У такій ситуації головне запам’ятати, що справжнім працівникам банківських установ немає потреби питати у вас про PIN-код і CVV-код, або ж змушувати вас йти до банкомата, щоб ввести там якусь комбінацію, або ж розповідати код з SMS-повідомлення.

Нікому не повідомляйте конфіденційні дані власної картки, інакше вона опиниться в руках аферистів. Якщо така розмова викликає підозру і ви думаєте, що це шахрайство, не бійтеся покласти слухавку. Після цього краще зверніться до контакт-центру вашого банку та уточніть, чи справді є проблеми. Там вам дадуть детальну інструкцію щодо дій.

Часто шахраї представляються службою безпеки Нацбанку, але такої в Україні просто не існує. Оскільки НБУ — регулятор, який не телефонує фізичним особам.

OLX-шахрайство: обережно з посиланнями

У часи, коли онлайн-покупки стали нормою для людей, які ге хочуть витрачати час на ходіння по магазинах, активувалися й шахраї, які можуть не лише обманювати довірливих клієнтів, а заволодіти їхніми коштами.

Винятком не стала й популярна платформа онлайн-оголошень OLX. Шахраї створюють сайти-двійники, аби отримати доступ до персональних даних клієнтів.

Одна зі схем шахраїв полягає у наступному: людині, що виклала оголошення про продаж того чи іншого товару, телефонують “потенційні клієнти”, нібито зацікавлені у придбанні товару. Для початку вони спитають про актуальність пропозиції та можуть поцікавитися додатковою інформацією про товар. Потім шахрай каже, що хотів би отримати товар через послугу “OLX Доставка”, обіцяючи оплатити витрати на пересилку товару. Коли угода “складена”, шахрай каже, що перешле гроші й на підтвердження надсилає продавцю посилання, зауваживши, аби власник товару перейшов за ним. За цим посиланням дійсно відкривається сторінка оформленого замовлення. Однак насправді на офіційному розділі замовлення залишається непідтвердженим.

Після цього шахраї кажуть, аби продавець підтвердив отримання коштів від покупця. І от коли ви натискаєте “отримати кошти”, вас переводить на фейковий сайт оплати.

Від вас вимагатимуть ввести дані платіжної картки та погодити платіж. Однак СМС-повідомлення про схвалення оплати не прийде, тоді шахрай буде переконувати, що мав такі самі проблеми з банком. Продавцю запропонують звернутися в підтримку фінустанови. Зловмисники надсилають жертві посилання на сайт-двійник банку і там від вас вимагатимуть номер телефону та пароль для входу в додаток. Можливо, що запитають ім’я, прізвище, по батькові та дату народження.

Вже після цього шахраї надішлють жертві підтвердження про списання коштів, запевняючи, що банк поверне гроші одразу після верифікації. Однак у такий спосіб зловмисники вже матимуть банківські дані “клієнта” та можуть викрасти всі гроші з карткового рахунку.

Щоб уберегтися від шахраїв, ніколи та нікому не можна повідомляти паролі від банківських додатків. Категорично не можна розкривати дані банківської картки. Працівники банку ніколи й ні у кого не можуть питати такі дані, тож якщо ви отримаєте подібний запит – одразу відмовляйте.

У разі, якщо ви вчасно виявили шахраїв, одразу повідомте у банк та у поліцію.

Романтичне шахрайство: як не попастись на сайтах знайомств

Шахраї вже навчилися заробляти на людях, що шукають романтичних стосунків на сайтах знайомств. Новий вид шахрайства нарекли “романтичним”.

Зловмисники виманюють гроші або особисту інформацію у своїх жертв, використовуючи соціальні мережі та сайти знайомств. Вони створюють фальшиві профілі, які здаються привабливими та справжніми. Після того, як вони встановлюють контакт зі своєю жертвою, розігруючи романтичну гру. Вони вихваляють свою майбутню жертву, кажуть їй компліменти та обіцяють спільне щасливе майбутнє.

Коли жертва закохується у шахрая, він починає просити її про гроші. Він може сказати, що йому потрібні гроші на лікування, на покупку квитка на літак, або на будь-яку іншу термінову потребу. Жертва, яка закохалася у шахрая, часто не хоче відмовляти йому, і тому переказує гроші.

Шахраї також можуть просити свою жертву про особисту інформацію, наприклад, номер кредитної картки, адресу або номер телефону. Цю інформацію вони можуть використовувати для крадіжки особистих даних жертви або для здійснення шахрайських дій від її імені.

Якщо ви хочете захистити себе від романтичного шахрайства, ось кілька порад:

  • Будьте обережні при розголошенні особистої інформації на сайтах знайомств.
  • Не надсилайте гроші людям, яких ви не знаєте особисто.
  • Не надсилайте особисті фото або відео людям, яких ви не знаєте особисто.

Якщо ви отримали повідомлення від людини, яка здається вам підозрілою, повідомте про це адміністрації сайту знайомств.

Якщо ви стали жертвою “романтичного шахрайства”, зверніться до поліції.

Романтичне шахрайство – це серйозна проблема, яка може мати значні фінансові та психологічні наслідки для жертв. Якщо ви хочете захистити себе від цього виду шахрайства, дотримуйтесь порад, наведених вище.

Телефонне шахрайство “родич у біді”

Один із старих, але і досі надійних для шахраїв способів — це шахрайство телефоном. Одним із поширених видів є повідомлення, що нібито ваш родич потрапив у біду і терміново потрібні гроші. Голос з телефону може сказати, що він з поліції або ж медик.

Історія може бути будь-яка, але кінець кінцем з вас вимагатимуть кошти, які треба буде передати якомога швидше, інакше ваш “син”, “донька”, “чоловік” не зможе отримати медичної допомоги або ж його заберуть в поліцію та кинуть за ґрати.

Ще один з можливих варіантів — вам телефонує “донька” або “син” та тихим, переляканим або слабким голосом просять допомогти розв’язати проблеми.

У всіх випадках шахраї вдаються до психологічних маніпуляцій та отримують бажані гроші. При цьому вам запропонують передати кошти кількома способами: на карту, готівкою передати “перевіреній особі”. Як наслідок, “родич” може дізнатися про біду, в яку потрапив, від вас, а ви будете без грошей.

Якщо отримаєте такий дзвінок, для початку не впадайте у паніку. Намагайтеся тверезо оцінити ризики та згадати, де ваші рідні зараз. Не поспішайте та зв’яжіться з ними, але не пересилайте гроші та не передавайте через посередників.

Читайте також: Найкращим кіборгом світу стала жінка з металевими чіпами в тілі: фото

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦