Виїхати з України можна як на власному автомобілі, так і на чужому. Проте треба мати конкретний перелік документів, щоб показати їх на пункті перетину кордону.

Які саме документи обов’язково потрібно мати при собі, розповів адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту ТСН.ua. Вони повинні бути у пластиковому або паперовому вигляді, а не в “Дії”.

Раніше ми писали, що в Україні можуть мобілізувати чоловіків, які старші за 60 років.

Документи для виїзду за кордон на власному авто

Виїзд за кордон на власному або чужому авто

Адвокат розповів, якщо автомобіль – ваша власність, то треба взяти із собою закордонний паспорт, водійське посвідчення, документи на автомобіль (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу). Не забудьте про так звану “зелену картку”, або міжнародний поліс страхування.

Кравець додав, що також може бути потрібна медична страховка на усіх, хто присутній в автівці. Його необхідно оформлювати на період мандрівки. Цей документ можуть не завжди запитати.

Важливо пам’ятати про розпізнавальний знак України на авто (UA).

Документи для виїзду на чужому авто

Виїзд за кордон на власному або чужому авто

Якщо ви хочете виїхати в іншу країну на чужому авто, то вам потрібен той самий перелік документів, як для власників, окрім техпаспорта.

Ви повинні зробити тимчасове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу у сервісному центрі МВС. Для цього має бути присутність і власник з паспортом, ідентифікаційним кодом та техпаспортом. Коли ви повертаєтеся в Україну, то у вас є 10 днів, щоб його здати.

Що потрібно знати про довіреність на авто для виїзду

Виїзд за кордон

Також виїхати за кордон на чужому авто можна і за нотаріально засвідченою довіреністю, або ж тимчасовий техпаспорт на вас.

У МВС України пояснили, щоб їздити за кордоном за довіреністю, треба знайти наступне:

  • Переклад документа мовою країни, у якій ви будете; 
  • Легалізація документа – апостиль або консульська легалізація. 

Ця процедура є складнішою, тому краще оформити тимчасовий техпаспорт для виїзду за кордон.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦