Королева Франції Марія-Антуанетта залишила по собі унікальні парні браслети з надзвичайно красивих діамантів, а також інші прикраси.

Марія-Антуанетта – непросто особа, і навіть досі науковці не можуть точно визначити, ким була королева: легковажна марнотратка або жертва обставин, яка мала досить трагічну дочку.

Раніше ми розповідали про фірмовий трюк королеви Єлизавети з макіяжем.

Історія діамантових браслетів Марії-Антуанетти

Королева Франції, яка дуже сильно любила різні ювелірні прикраси та зібрала чималу колекцію, колись одягала на зап’ястя неймовірні діамантові браслети. Деякі свої екземпляри вона не могла собі дозволити.

Марія-Антуанетта

До наших часів дійшли не всі оригінальні прикраси королеви Франції, оскільки деякі розпродали на аукціоні 1887 року і їх переробили на нові ювелірні вироби.

Парні діамантові браслети – єдині прикраси Марії-Антуанетти, які залишилися у первісному вигляді та навіть у власній коробці з написами, які зробили нащадки королеви.

Браслети Марії-Антуанетти

Коли королева Франції купила унікальні браслети з діамантами

Марія-Антуанетта купила ці браслети у віці 21 року у ювеліра Огюста Бемера. На той час, у 1776 році, коштували 250 тисяч ліврів.

Граф Мерсі д’Аржанто, який був послом Австрії та неофіційний радник королеви, розповідав, що коштовність були придбані не одразу, а оплата здійснювалася частинами. Спочатку було внесено аванс та деякі інші дороговартісні камені, іншу частину суми, що залишилася, виплачували грошима, отриманими від чоловіка Людовика XVI. Ці браслети вона змогла виплатити тільки за шість років.

Інформація про те, що Марія-Антуанетта придбала надзвичайно дорогі прикраси, дійшла до матері, яка проживала у Відні. Вона написала лист, у якому обурилася такими покупками, бо таким чином вона запустила власні фінанси.

Браслети Марії-Антуанетти

Який вигляд мали діамантові браслети королеви

На срібних браслетах із золотими деталями було 112 діамантів (від 140 до 150 каратів) в грубому огранюванні у порівнянні з сьогоднішніми мірками. Найдорогоцінніші камені поміщено у центр. Особливістю прикраси було те, що їх можна було перетворити в чокер на шию.

Марія-Антуанетта

Парні браслети стали одними з найбільш улюблених Марії-Антуанетти і на багатьох портретах вона саме у них. Часом художники показували більше ниток діамантів, аніж їх було на самому ділі.

Чому Марія-Антуанетта втратила свої коштовності

1789 року розпочалися народні заворушення, а Людовик XVI і Марія-Антуанетта втекли з Версалю до Тюїльрі. Тому королева зібрала свої прикраси у дерев’яну скриню та у березні 1791 року відправила графу Мерчі д’Аржанто, який отримав нову посаду в Брюсселі.

Марія-Антуанетта

11 січня 1791 року йому надійшов лист від Марії-Антуанетти, де так розповіла про прикраси. Граф довгий час зберігав скриню і навіть не відкрив жодного разу. 16 жовтня 1793 року королеву Франції стратили на гільйотині, тому більше коштовностей вона не бачила. Через рік скриню відкрили для проведення опису, згідно з наказом імператора Австрії Франциска II.

1796 року прикраси Марії-Антуанетти передали її доньці Марії Терезі Французькій. Оскільки останні дітей не мала, тому передала ці прикраси племінникам.

9 листопада 2021 року в Женеві аукціонний дім Christie’s виставив на продаж парні браслети за 3 млн 700 тисяч євро. Але новий власник придбав їх за понад 7 млн євро.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦