Експерти сказали, як покращити структуру призову до війська

Процесом мобілізації в Україні незадоволені не лише пересічні українці, а й військовослужбовці.

Фахівці стверджують, що розв’язувати питання необхідно негайно, адже може статися так, що воювати проти російських окупантів скоро буде нікому.

Проблеми мобілізації

Генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010) Ігор Романенко у коментарі ТСН зауважив, що нині тривають важкі бої на сході та півдні нашої країни, ворог постійно наступає та нарощує атаки. “Чому такі результати? Тому що у нас не вистачає сил”, – сказав він.

Окрім зброї та снарядів, війську потрібно оновлення та підкріплення.

“Щоб ситуація на фронті не погіршувалася, нам потрібно робити те, що ми можемо зробити власними силами, без сторонньої допомоги… Тому у нас є одна можливість – жива військова сила. А її постачання до війська напряму залежить від мобілізації та організації цієї роботи”, – додав експерт.

На думку Романенка, всіх чоловіків віком від 18 до 60 років треба ставити на облік.

“На захист держави мають стати всі. Так, у когось є проблеми зі здоров’ям, сімейні обставини, хвороби, але з цим можна поступово розбиратися, на яку посаду призначати конкретну особу залежно від його обставин та стану здоров’я. Але свій обов’язок перед державою має виконувати кожен”, – наголоси він.

Чому у ЗСУ нестача кадрів

Офіцер ЗСУ Андрій Козінчук погоджується з Романенком щодо необхідності проведення чергової хвилі мобілізації.

“Ми вже закінчуємося. Люди на війні, на жаль, гинуть, а є ще й поранені. Особисто я зараз з травмою знаходжуся не у війську, а у шпиталі, і хтось замість мене виконує мою роботу”, – пояснив він.

Козінчук додав, що на фронті потрібні свіжі сили.

Військовослужбовець виступає за удосконалення підходів до мобілізації, зокрема варто починати реформи у ТЦК та СП.

Він додав, що у військо мають потрапляти фахівці своєї справи. І вони мають виконувати свої функції на тих ділянках фронту, де їхні знання найбільше можуть стати у пригоді.

“Люди просто бояться, що їх будуть змушувати робити те, чого вони не можуть, і це велика проблема”, – пояснив Козінчук.

Мобілізація вимагає змін

Військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій погоджується з необхідністю зміни підходів до мобілізації.

“Можна намагатися замінювати керівників ТЦК та СП або вигадувати ще щось. Але, перепрошую, тут потрібно копати глибше, адже питання мобілізації починається ще з дитячого садочку – з системи освіти та патріотичного виховання. І ми це вже сьогодні чітко бачимо”, – сказав він.

Позиція Верховної Ради

Народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський вважає, що підстав для радикальних змін законодавства щодо мобілізації немає.

“З точки зору діяльності Верховної Ради України, з точки зору законодавчого підґрунтя, підстав для якихось радикальних змін законодавства щодо мобілізації немає”, – сказав він.

Читайте також: Комбат Третьої штурмової закликав українців бути готовити воювати

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦