Низка країн Євросоюзу готова доплачувати за виїзд

Поки урядовці в Україні розробляють плани про повернення громадян з-за кордону, деякі європейські країни вже ухвалюють рішення, щоб виставити українців додому.

Скільки українців у країнах Європі

В ООН порахували, що від початку повномасштабного вторгнення за кордон виїхали понад 6,2 млн українців. Майже всі вони (5,8 млн) нині перебувають у країнах ЄС. Більшість біженців – діти та жінки.

Повернутися хоче більша частина з тих, хто виїхав, однак безпекова ситуація в Україні критична через постійні російські атаки.

Чому в ЄС почали відмежовуватися від проблем українців

Європейська комісія оголосила про намір до 2025 року подовжити тимчасовий захист для українців. Але низка країн ЄС вже оголосила про припинення виплат біженцям з України, щобільше – деякі уряди оголосили про нові програми, що передбачають виплати українцям, які повернуться додому.

До речі, лише Нова Зеландія запропонувала біженцям з України “залишитися назавжди”.

А дружня Польща, яка першою відкрила кордон для біженців з України, нині заявляє про зміну вимог до проживання українців, про необхідність отримання дозволів на роботу, а також – про скасування безплатного навчання, чи медичного забезпечення.

Країни Балтії теж скорочують видатки на українських біженців. Вже немає безплатних мовних курсів та скасовано дозвіл безплатного проїзду громадським транспортом.

Українці повертаються

Тим часом президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що “українці повертаються додому із переосмисленням та смиренням”.

За даними ЄК, понад 5,5 млн українських громадян, які виїхали після початку повномасштабного російського вторгнення, повернулися додому.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8029. Його автором став “Слуга народу” Георгій Мазурашу. Він пропонує випускати за кордон всіх охочих українців.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦