Кремль залишать без дронів та чипів

Віцеміністр торгівлі та інтеграції Казахстану Кайрат Торебаєв оголосив про обмеження на експорт до Росії 106 видів товарів, призначених для воєнних цілей. Серед товарів, що потрапили під заборону, значаться запчастини для дронів, спеціальна електроніка і чипи.

“Скандальне” рішення Казахстану

“Основна проблема пов’язана з експортом. Весь товар ми експортуємо через територію Росії. Був обмежений експорт лише пов’язаних із війною товарів”, – заявив Торебаєв.

У Казахстані пояснили: країна не встановлювала заборону на експорт товарів до Росії через антиросійські санкції, йдеться про міжнародні зобов’язання.

«Щодо таких товарів необхідне отримання відповідної ліцензії під час експорту, імпорту та транзиту», — пояснили в міністерстві.

Казахстан був попереджений США

Раніше влада США попередили про зростання ризиків для Казахстану отримати вторинні санкції через спроби Росії обійти західні санкції. Зокрема, помічник міністра фінансів США Елізабет Розенберг заявила, що для бізнесу та банків Казахстану зростає ризик вторинних санкцій через спроби Росії обійти західні обмежувальні заходи.

У відповідь МЗС країни запевняло, що Казахстан докладає всіх зусиль, щоб не опинитися під вторинними санкціями Заходу. Президент Касим-Жомарт Токаєв наголошував, що «однозначно слідуватиме» санкціям проти Росії, і що якихось побоювань західних країн з цього питання бути не повинно.

Реакція Росії

МЗС Росії прокоментувало заяву президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва про намір його країни дотримуватися санкцій західних країн щодо РФ. У міністерстві наголосили, що Росія не втручається у відносини Казахстану з третіми країнами, але розраховує, що вони не вплинуть на взаємодію Москви та Астани.

Нагадаємо міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що росіянам варто відпочивати в КНДР.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦