Далекобійні ракети здатні змінити ситуацію на фронті на користь ЗСУ

У ніч на 17 жовтня Сили оборони України завдали ударів по аеродромах в окупованих Бердянську та Луганську. Було ліквідовано дев’ять гелікоптерів, установку ППО та склади з боєприпасами російських інтервентів.

Стало відомо, що ударів було завдано далекобійними ракетами ATACMS, які Україна “таємно” отримала від США.

Перші свідчення застосування ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) – це сімейство американських балістичних ракет малої дальності, які виробляє компанія Lockheed Martin. Ракети ATACMS призначені для ураження важливих цілей, таких як командні пункти, склади боєприпасів та військові аеродроми.

За даними видання The Wall Street Journal, днями Україна від США отримала ATACMS, якими й завдала ударів по аеродромах, які використовували російські окупаційні війська в Луганську та Бердянську. Ці ракети необхідні ЗСУ для ураження цілей, що розташовані за лінією фронту на окупованих територіях.

Російські пабліки опублікували фото, які засвідчили, що уламки ракет були саме з ATACMS.

Які ракети отримала Україна від США

Osint-аналітик Tendar стверджує, що на основі фотографій, які оприлюднили російські пабліки, можна сказати, що це ATACMS M39 Block 1. “Йдеться про принаймні дві різні ракети, одну виготовлену в 1996 році, а іншу в 1997 році. Це найстаріші моделі цього сімейства ракет, але вони дуже потужні та не бояться російських установок ППО.

Максимальна дальність цих ракет становить 165 км. Ракета містить до тисячі касетних суббоєприпасів М74, тож радіус ураження ATACMS потужніший, ніж у решти далекобійних ракет, які Україна отримала від партнерів раніше.

Зеленський підтвердив застосування ATACMS

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав: “Сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з Президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно – ATACMS себе показали”.

Раніше експерти пояснили, чому Росія останнім часом запускає по Україні дрони, а ракети економить.

Заява Білого дому

Представниця Ради національної безпеки Білого дому Едрієнн Вотсон увечері 17 жовтня зауважила, що Україна дійсно має ракети великої дальності ATACMS від США.

За її словами, Америка сподівається, що ці ракети “значно підвищать можливості України на полі бою без ризику для нашої власної боєготовності”.

Щодо класифікації відправлених ракет, Вотсон додала, що дальність польоту становить 165 км, а максимально – 305 км.

Відео застосування ATACMS

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео, як бійці Сил оборони вперше запускали ATACMS. “ATACMS. Робота наших воїнів. Дякую вам за службу! Дякую партнерам за підтримку. Разом до перемоги”, – підписав він ці кадри.

Що краще: Storm Shadow чи ATACMS

Військовий експерт Антон Міхненко порівняв британські ракети Storm Shadow та американські ATACMS.

За його словами, ATACMS має більшу вражальну потужність, аніж Storm Shadow.

Міхненко нагадав, що ATACMS – це балістична ракета наземного базування, що має балістичну траєкторію. Тобто вона підіймається та потім падає на ціль. Storm Shadow – крилата ракета повітряного базування. Вона рухається за визначеними координатами над поверхнею землі на висоті від 40 до 60 м. Вона може бути запрограмована на дальність 300 км (максимально – 500 км).

Можливі цілі для ATACMS

Видання The Insider опублікувало карту з об’єктами, які ЗСУ можуть вражати ATACMS. Виходячи з неї, Сили оборони України можуть завдавати ударів по об’єктах окупантів, розташованих у південних областях та в Криму.

Серед об’єктів:

  • аеродром у Чаплинці в Херсонській області;
  • аеродром у Джанкої у Криму;
  • аеродром у Стрілковому у Херсонській області;
  • аеродром Бердянськ у Запорізькій області;
  • системи ППО росіян у Котовському у Криму;
  • аеродром у Гвардійському у Криму;
  • аеродром у Саках у Криму;
  • аеродром у Качах у Криму;
  • системи ППО та порт у Севастополі;
  • аеродром Бельбек у Криму;
  • системи ППО у Сімферополі у Криму;
  • аеродром у Кіровському у Криму;
  • порт у Феодосії у Криму;
  • порт і системи ППО у Керчі у Криму.

Також ракети ATACMS здатні дістати об’єкти окупантів у Донецькій, Луганській, Запорізькій областях.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦