Палестинські бойовики угруповання ХАМАС несподівано напали Ізраїль, але ці події матимуть вплив на світову економіку.

Атака ХАМАС спровокувала заклики до посилення санкцій США проти Ірану. Також це загрожує підірвати зусилля покращення відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією, а також посилити конфлікт між Сектором Гази та Ізраїлем. Будь-який фактор загрожує стрімким подорожчанням пального, йдеться у матеріалі Politico.

Раніше ми писали, для чого Росії потрібна війна між ХАМАС та Ізраїлем.

Зростання цін на пальне

Ціни на пальне

Енергетичні ринки вкотре опинилися під загрозою, адже ціни на пальне почали зростати на 5%. Відтак, 7 жовтня барель продавали за 89 доларів після 21:30. Вже до 9 ранку понеділка, 9 жовтня, ціна впала нижче 88 доларів.

Джо Байден отримав нові негаразди

Байден - Джо Байден

Президент США Джо Байден нині між двох вогнів. Події в Ізраїлі йому додали труднощів, адже у 2024 році очікують президентські вибори, враховуючи постійні занепокоєння з питань інфляції у цей самий час, коли союзники Америки, як от Німеччина, стикаються з популістським повстанням, яке частково пов’язане з витратами на енергоносії.

Також американські демократи і республіканці закликають посилити санкції з обмеження експорту нафти Іраном, який підтримує ХАМАС.

Глобальні постачання нафти

Постачання нафти у світі

Війна в Україні та накладені на РФ санкції щодо експорту збурили глобальні постачання нафти. Аналітики прогнозують, що найближчими тижнями зростуть ці ціни.

Причиною підвищення цін є не тільки те, що війна впливає на будь-який експорт нафти, але й через залучення інших гравців, зокрема Ірану, який допомагає ХАМАС та підтримує його дії.

Ще у серпні, попри санкції, Іран експортував близько 2 млн барелів на день. Відтак, Тегеран став 8-м за величиною виробником нафти у світі.

На думку енергетичних аналітиків, Іран все краще ухиляється від торговельних санкцій, в тому числі використовуючи судна для перевезень. Все більше обсяги нафти, ще й зі знижкою, отримує Китай.

Такі дії вимагають більш рішучу та агресивну політику США та Ірану, заявив сенатор Джим Ріш з Айдахо.

Санкції проти Ірану

Санкції проти Ірану

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена заявив, що санкції проти Ірану за його підтримку ХАМАС та інших терористів триватимуть. При цьому президент США не мав жодних вагань щодо стримування дій Ірану. Якщо світові ціни на нафту перевищать 100 доларів за барель, то варто очікувати посилення санкцій.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦