Кремль може готувати нову війну, щоб прокласти шлях до Калінінграда

Російська Федерація може готуватися до можливих конфліктів з країнами Балтії та НАТО. Про це свідчить відновлення Ленінградського військового округу, який був скасований у 2010 році.

Прогноз ISW

У грудні 2022 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу запропонував скасувати реформу 2010 року і відновити Московський і Ленінградський військові округи. Станом на серпень 2023 року ці округи вже активно формуються, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У рамках реформи Північний флот втрачає статус “міжвидового стратегічного територіального об’єднання” і передається до складу Ленінградського військового округу. Це означає, що Росія зосереджує свої сили в регіоні, який межує з країнами Балтії та Фінляндією.

Тим часом: Після удару по штабу ЧФ РФ у вересні російська окупаційна армія вирішила перемістити свої кораблі до Новоросійська. Сюди направили 14 суден.

Росія може кинути виклик НАТО

Російський військовий аналітик Юрій Федоров вважає, що відновлення Ленінградського військового округу є ознакою того, що Росія готується до конфлікту з НАТО.

“Це рішення Міноборони РФ вказує на те, що Росія бачить потребу в реструктуризації своїх сил проти НАТО та ймовірної позиції на фінському кордоні”, – заявив Федоров.

Аналітики Інституту вивчення війни також вважають, що ця реформа є ознакою того, що Росія готується до нових конфліктів. Вони відзначають, що залишається незрозумілим, як Росія зможе мобілізувати, навчити та організувати ці сили в нові формування військового округу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦