В українському парламенті зареєстрували проєкт закону № 10062, згідно з яким електронним стане Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Розповідаємо, яку інформацію міститиме реєстр, хто зможе переглядати дані та чи будуть військовозобов’язані українці отримувати електронні повістки.

Раніше ми писали, що влада приготувала нововведення для посилення мобілізації.

Що запропонували депутати щодо е-реєстру

Народні депутати - Верховна Рада

Близько 100 нардепів стали авторами законопроєкту про електронний реєстр військовозобов’язаних. Вони запропонували всю інформацію, яка необхідна для ведення військового обліку, перевести в онлайн.

Крім цього, депутати хочуть спростити процедуру отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю, отриманої під час бойових дій, та члена сім’ї загиблого захисника України.

Цей законопроєкт допоможе удосконалити роботу Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Кому належить реєстр та які дані внесуть у базу

Е-реєстр військовозобов'язаних запустять

Міноборони України, Генштаб ЗСУ, СБУ та Служба зовнішньої розвідки України стануть держателями цього реєстру.

База поповнюватиметься з різних електронних реєстрів. Туди внесуть персональні дані та контактні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про їхніх батьків, сімейний стан та іншу особисту інформацію. Також буде внесено дані про перетин кордону, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальностей, відомості про знання іноземних мов, освіту, кваліфікацію та її підвищення, відомості про отриманні поранення та проходження ВЛК.

На те, що ці дані потраплять у реєстр, не питатимуть згоди громадян. Їх збиратимуть з різних реєстрів та баз.

Хто зможе переглядати дані та як перевірити себе у реєстрі

Військовий квиток - е-реєстр військовозобов'язаних

До е-реєстру доступ матимуть Територіальні центри комплектації та соцпідтримки (раніше військкомати).

Крім цього, громадяни матимуть змогу перевірити свою інформацію в реєстрі, скориставшись електронним кабінетом цього ж реєстру.

Чи зможуть через е-реєстр вручати повістки

Адвокатка Марина Бекало у коментарі ТСН.ua пояснила, що всі ці механізми вводять задля спрощення процедур мобілізації громадян, оскільки нині військкомати обмежені у власних можливостях через відсутність даних про військовозобов’язаних осіб. Так ТЦК та СП матимуть більше інформацію та контролюватимуть пересування громадян територією України та виїзд за кордон.

За словами Бекало, військовозобов’язаних викликатимуть до військкомату у телефонному режимі або електронну пошту тільки тоді, коли відповідні зміни внесуть до правил військового обліку.

Електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників назву “Оберіг” і нині готовий на 90%. Запрацювати він має вже він осені 2023 року.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦