Українські громадяни, які проживають у Польщі та отримують допомогу на дітей у розмірі 500 злотих (близько 4,1 тис. грн) на кожну дитину, повинні бути обережними, оскільки влада Польщі посилює перевірки щодо законності цих виплат.

Як повідомляє видання in-poland.com, найчастіше ці виплати анулюються у випадках, коли отримувач виїхав з країни, але продовжує отримувати допомогу.

Виплати для українців

Згідно з польським законодавством, українці зобов’язані повідомляти Управління соціального захисту Польщі (ZUS) про свій виїзд з країни. Якщо вони повернуться протягом місяця, то їм буде надано право на виплати.

Допомогу можуть анулювати українцям в наступних випадках:

  • Їх викликали до відділення ZUS, а вони не з’явилися протягом трьох днів.
  • Реєстрація українця на прикордонних службах свідчить про їхній виїзд з Польщі.
  • Треті особи повідомили урядовців про те, що українці залишили Польщу.

Перевірки біженців

За правилами, ZUS має право перевіряти будь-якого отримувача допомоги (не лише українців). Для українських родин виплату можуть припинити, якщо вони виїжджають з країни на тривалий термін, більше як на місяць. Крім того, якщо українців викликали до відділення ZUS і вони не з’явилися протягом 3 днів, їхню допомогу також можуть анулювати.

На цей час розглядається можливість скасування цих виплат у Польщі з 2024 року. Попри це, українці в Польщі мають можливість користуватися багатьма перевагами громадян ЄС, включаючи безплатну освіту, медичне обслуговування, виплати та можливість працювати без додаткових дозволів. Однак слід враховувати, що така допомога може припинитися у майбутньому.

Тим часом в Україні з жовтня перерахують субсидії. Частині громадян субсидії мають перерахувати автоматично. Іншим доведеться заново подавати необхідні документи та заявки.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦