Вартість житла повернулася до рівня довоєнного періоду

Ситуація на ринку в Україні продовжує змінюватися у бік здорожчання. Ситуацію на ринку нерухомості проаналізував OBOZREVATEL.

Зазначається, що нерухомість дорожчає та наближається до довоєнного періоду.

Ціни на квартири зросли в майже всій країні

У порівнянні з 2022 роком, 2023 рік приніс певне відновлення ринку нерухомості. Наприклад, в Києві середня вартість однокімнатної квартири в жовтні 2021 року становила 67 тисяч доларів, а нині ця ціна складає 65,5 тисяч доларів. Однак варто враховувати, що середня ціна не завжди відображає реальні ціни, які власники хочуть отримати за свою нерухомість. Оцінюючи ціни на житло, важливо розглядати конкретні сегменти ринку та регіони.

У гривні ціни на квартири різко зросли, і це може залишитися незмінним на довгий час. Однокімнатні квартири в Києві коштують в середньому 2,48 мільйона гривень, порівнюючи з 1,7 мільйоном гривень у жовтні 2021 року. Це свідчить про значний ріст вартості в гривневому еквіваленті, попри зниження вартості у доларах.

Вартість нерухомості зросла в усій країні, за винятком деяких регіонів, наприклад, Херсонської області. У Херсонській області ціни на однокімнатні квартири знизилися на 25%, до 24,5 тисяч доларів. Проте в інших областях, зокрема у Київській області та Львівській області, ціни продовжують зростати.

Вартість оренди житла

Восени зазвичай спостерігається збільшений попит на оренду житла у великих містах. Це пов’язано з активізацією бізнес-сезону, початком навчального року та поверненням студентів до міст. Прогнозується, що ціни на оренду можуть зрости приблизно на 10%.

Важливо відзначити, що знайти житло стає значно складніше, і власники стають більш вибірковими. Опалювальний сезон та загроза атаки на енергетичну інфраструктуру зумовлюють вищу популярність квартир на верхніх поверхах та будинків без газового обладнання.

Зокрема, середня ціна оренди однокімнатної квартири в Києві з косметичним ремонтом нині становить 10 тисяч гривень. У Львові ціна оренди такої квартири складає вже 18 тисяч гривень. Зазвичай ціни на оренду залишаються стабільними до кінця року, але ситуацію може змінити події на фронті та інші фактори.

Пропонуємо дізнатися, який продукт здорожчав в Україні найбільше.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦