Воно виникло після потужної геомагнітної бурі.

Уночі 25 вересня в Україні помітили незвичне для нашого клімату явище. Поляне сяйво зафіксували у Богодухівському районі Харківщини.

Полярне сяйво в Україні

Знімок цього унікального сяйва опублікував на форумі Київського клубу аматорів-астрономів Astropolis користувач “RPM RPM”.

Він каже, що фото зроблене у селищі міського типу Коломак о третій годині ночі.

“У наш час на спалахи намагаюся не реагувати, але цього разу яскраве видовище обійти було неможливо”, – прокоментував він цей знімок.

RPM RPM повідомив, що коли побачив сяйво, то ледь встиг його зазнімкувати. “Зібрав техніку, тепло вдягнувся і вийшов на вулицю”, каже фотограф. Він каже, що за 20 хвилин до того, як він вийшов на вулицю, сяйво було яскравішим.

Що таке полярне сяйво

Полярне сяйво, або аврора, — це явище, яке спостерігається в полярних широтах, тобто на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі. Полярне сяйво можна спостерігати в районі Південного полюса, де його називають “південним сяйвом”.

Це явище виникає внаслідок взаємодії заряджених частинок сонячного вітру з магнітним полем Землі. Сонячний вітер — це потік заряджених частинок, які постійно випускаються Сонцем. Коли заряджені частинки сонячного вітру досягають Землі, вони взаємодіють з магнітним полем Землі й вирушають до полюсів.

Коли заряджені частинки досягають полюсів, вони зустрічаються з молекулами повітря і атомами, які збуджуються і випромінюють світло. Колір полярного сяйва залежить від того, з якими молекулами повітря або атомами взаємодіють заряджені частинки. Червоне світло випромінюють атоми кисню, які розташовані на висоті 100-200 км над Землею. Зелене світло випромінюють атоми оксигену, які розташовані на висоті 60-100 км над Землею. Синє світло випромінюють атоми азоту, які розташовані на висоті 20-60 км над Землею.

Сяйво можна спостерігати в будь-який час року, але найчастіше воно спостерігається взимку, коли ночі довші. У цей час року сонячний вітер сильніший, і тому більше заряджених частинок досягає полюсів.

Нагадаємо, синоптики пообіцяли українцям погодні неприємні сюрпризи.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦