Фото глави Чечні показала Ксенія Собчак

25 вересня глава Чечні Рамзан Кадиров виклав відео зі своїм сином Адамом, на якому той жорстоко б’є затриманого за спалення Корану у Волгограді Микиту Журавеля.

Кадиров написав у своєму Телеграм-каналі, що пишається вчинком свого 15-річного сина.

“Побив та правильно зробив… Без перебільшення, так, я пишаюся вчинком Адама”, – заявив він.

Собчак поспілкувалася з Кадировим

Після оприлюднення цих кадрів російська журналістка Ксенія Собчак почала писати у свому Телеграм-каналі, що засуджує дії сина Кадирова та самого глави Чечні, який схвалює побиття затриманого за правопорушення.

Після цього, як стверджує вона, її по відеозв’язку зателефонував голова Чечні та спілкувався з нею 40 хвилин.

“Ну що, друзі. Мені зателефонував Рамзан Кадиров”, – написала вона й додала скриншот зі свого телефону.

За її словами, Кадиров сказав, що не хотів приховувати те, що сталося, і не бачить у цьому сенсу. На запитання журналістки, чи покарали Адама за побиття Журавеля, він відповів: «Ні, він молодець, він повівся як справжній чоловік».

Собчак також переповіла слова Кадирова: «Ми прийшли до СІЗО, Журавель сказав, що хоче поговорити зі мною особисто. Сказав, що хоче прийняти іслам, я сказав йому, що він шайтан і хоче врятувати свою шкуру. І що такі мусульмани нам не потрібні».

Кадиров сказав, що вийшов з камери, де утримували Журавеля, а його син Адам там лишився. Потім він почув крики та сказав охоронцю піти розібратися..

«Якщо суд вирішить, що Адам винен, значить він понесе покарання за всією суворістю закону», – також сказав Кадиров.

Кадиров попередив Собчак

Глава Чечні, за словами журналістки, дозволив їй писати про нього “що завгодно”, але попередив, аби журналісти не чіпали його сім’ю.

“Це попередження”, – сказав він.

Самого Кадирова Собчак схарактеризувала наступним чином: “Живий, здоровий, не нейромережа, дуже енергійно їв горіхи кеш’ю”.

Що відомо про справу Микита Журавеля

Микита Журавель у травні 2023 року спалив Коран біля Соборної мечеті у центрі Волгограда. На допиті він заявив, що діяв за вказівкою українських спецслужб за винагороду в 10 тис. руб., а також, що знімав для них військові об’єкти. Проти нього порушили справу, за якою загрожує до трьох років позбавлення волі.

Микита Журавель

21 травня справу Журавеля передали до Чечні, 27 травня його доставили до Грозного.

У серпні 2023 року уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що отримала звернення від Журавеля у зв’язку зі побиттям Адамом Кадировим. Вона попросила чеченського уповноваженого з прав людини Мансура Солтаєва розібратися у ситуації.

Нагадаємо, у засобах масової інформації на початку вересня повідомили, що Рамзан Кадиров ушпиталений у Москві через проблеми з нирками. Навіть українська розвідка підтверджувала, що він перебуває у штучній комі. Дехто з російських опозиціонерів взагалі повідомив, що Кадиров вже помер. Однак 20 вересня у телеграм-каналі глави Чечні опублікували відео, як він провідував свого родича у кремлівській лікарні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦