Цей варіант Covid вже виявили у восьми країнах світу

Організації з охорони здоров’я фіксують поширення нового, сильно мутованого штаму коронавірусу, що зветься Pirola (варіант BA.2.86).

Його зареєстровано у Канаді, Данії, Ізраїлі, Португалії, Південній Африці, Швеції, Великій Британії та США.

Що відомо про Pirola

Новий варіант коронавірусу вперше виявили в Данії 24 липня. Дослідники виявили, що Pirola, схоже, походить від сублінії Omicron BA.2, яка була відповідальною за сплеск випадків Covid-19 у 2022 році. За даними Yale Medicine, цей штам вірусу має понад 30 мутацій у білку спайку порівняно з Omicron.

Лікар-інфекціоніст і клінічний мікробіолог Пол Гріффін пояснив: “Існує понад 30 амінокислотних змін у спайковому білку, що схоже на те, що ми бачили з появою Omicron. Принаймні на цьому дуже ранньому етапі, дивлячись на те, як він складений, це дає нам певний привід для занепокоєння, і, безумовно, ми маємо дуже уважно стежити за цим”.

Раніше ми писали, що вчені тестують таблетки проти раку на людях.

Які симптоми Pirola

У хворих простежувалися: кашель, біль у горлі, нежить, втома, болі та зміну нюху й смаку.

Експерти також не впевнені, чи штам Pirola є більш заразним, ніж інші варіанти ковіду, але, враховуючи кількість нових мутацій, він, ймовірно, не відповідатиме поточному імунітету, який люди виробили до Covid-19 шляхом вакцинації.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила: «Потрібно більше даних, щоб зрозуміти цей варіант Covid-19 і ступінь його поширення. Але кількість мутацій заслуговує на увагу. ВООЗ інформуватиме країни та громадськість, коли ми дізнаємося більше».

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦