Між країнами назріває криза

Польські фермери змусили владу країни заблокувати імпорт та транзит українського зерна. Президент Польщі Анджей Дуда запевнив – нічого особистого, але коли справа стосується інтересів його громадян, то він обере їхній бік.

З чого все почалося

Навесні імпорт зерна з України заблокували Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина. Єврокомісія назвала це неприпустимим кроком, проте 2 травня ухвалила рішення заборонити імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику з України до вищезгаданих країн.

Польські погрози

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що Єврокомісія має продовжити заборону, термін дії якої спливає 15 вересня. Інакше, поставив він ультиматум, Польща в односторонньому порядку блокуватиме ввезення збіжжя з України.

“Ми не відкриємо наших кордонів”, – додав очільник уряду.

Реакція України

Керівник українського уряду Денис Шмигаль заявив, що не бачить іншого виходу, окрім як звернутися в арбітраж Світової організації торгівлі (СОТ). Україна вимагатиме компенсувати збитки, оскільки Польща своїм рішенням порушує Генеральну угоду з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

“Ми не мали наміру і не маємо наміру шкодити польським фермерам. Ми дуже дорожимо підтримкою від польського народу та польських родин”, – запевнив прем’єр.

Тим часом в Україні здорожчав один з найбільш популярних продуктів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦