Міноборони України оновила список хвороб, за якими оцінюють стан здоров’я військовозобов’язаних та придатність для служби в армії.

Як пише ТСН.ua, 25 серпня набули чинності зміни, згідно з якими будуть спрощені вимоги для служби в десантно-штурмових війська та морській піхоті на особливий період.

Раніше ми писали, що жінки в Україні мають стати на військовий облік.

Зміни до наказу про військово-лікарську комісію

Військово-лікарська комісія - ВЛК

Міноборони України оприлюднило наказ №490, згідно з яким було повністю оновлено розклад хвороб. Цей список допоможе оцінити придатність мобілізованих для військової служби.

Крім цього, внесено й інші зміни. Зокрема й про те, як та де мають проходити службу особи з обмеженою придатністю.

Своєю чергою нововведення не обійшли стороною військово-лікарські комісії. Уточнено порядок постанови ВЛК про причини захворювання/травм та військову службу, а також перелік документів, які треба подавати на розгляд комісії.

За «спірними» статтями придатними до військової служби визнаватимуть всіх. Якщо стоїть вибір між “придатний” та “обмежено придатний”, то у воєнний час ВЛК має ухвалювати рішення про придатність до мобілізації.

Хвороби, з якими мобілізують до ЗСУ обмежено придатних

Тепер можуть мобілізовувати осіб, які раніше хворіли на туберкульоз, але вилікувалися; мають вірусний гепатит або безсимптомний ВІЛ; захворювання ендокринної системи; короткочасні розлади психіки тощо.

Хвороби, з якими мобілізують до ЗСУ обмежено придатних

Визначення конкретної військової спеціальності для обмежено придатних

Військово-лікарська комісія

Тепер військово-лікарська комісія з постановою про обмежену придатність до служби має ухвалювати постанову про його придатність за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

Якщо військового визнано непридатним за певною спеціальністю, то командир частини має відправити підлеглого на ВЛК перед переведенням на іншу посаду.

Спрощення вимог ВЛК для ДШВ і морпіхів

Відтепер в ДШВ та морську піхоту можна потрапити значно простіше, аніж раніше. Адже послаблено вимоги до стану здоров’я під час воєнного стану та мобілізації.

Тепер у штурмовики, десант та морську піхоту можуть йти ті, хто раніше був непридатним через рішення ВЛК.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦