З 1 жовтня жінки певних професій мають стати на облік в обов’язковому порядку

Нині військовий облік для жінок в Україні є добровільним, але від 1 жовтня ситуація зміниться. Зокрема, українки з медичною освітою повинні будуть зареєструватися в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Які жінки мають стати на військовий облік

Адвокатка Марина Бекало пояснила ТСН, що з’явитися у ТЦК повинні жінки призовного віку (18-60 років), які мають медичну або фармацевтичну освіту. Решта українок можуть це зробити за власним бажанням.

Як стати на облік

Жінки мають звернутися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) із заявою про взяття на облік. Із собою потрібно прихопити паспорт, диплом, ідентифікаційний код, за наявності – довідку з роботи, свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб. Також варто зробити фотокартки формату 3х4.

Що буде з жінками, які стали на облік

Після того, як жінка зареєструвалася у ТЦК, вона може бути призвана на військову службу. Це правило не стосується тих жінок, що мають проблеми зі здоров’ям (за висновком медичної комісії) та вагітних, чи тих, хто перебуває у декретній відпустці.

Нагадаємо, в Україні оновили списки хвороб, з якими заберуть до війська.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦