Колаборанти та посібники окупантів намагаються сховатися в Європі

Українці від початку масштабного російського вторгнення масово виїжджали до країн Європи. Однак за кордон потрапили й ті громадяни України, що були посібниками путінського режиму.

Колаборанти стають біженцями

Як повідомляє obozrevatel, за кордоном помітили тих, хто активно співпрацював з окупантами та переходив на їхній бік.

Одна з мешканок Маріуполя Олена розповіла, що їй вдалося виїхати з окупованого та зруйнованого росіянами міста та оселитися у Польщі.

Жінка розповіла, що тривалий час лікувала від травм отриманих під час обстрілів Маріуполя окупаційними військами.

Вона каже, що після лікування пішла працювати у кафе й зустріла там іншого мешканця рідного міста. Вона впізнала у ньому колаборанта, що сприяв росіянам.

“Він здав окупантам двох ветеранів-азовців. Ця сволота спокійно сиділа на терасі – тут, у Кракові – і насолоджувалася кавою… Після цієї зустрічі у мене стався нервовий зрив”, – сказала жінка. Про цей інцидент вона повідомила в СБУ.

У які країни Європи тікають зрадники

Попри те, що колаборанти за посібники окупантів “топлять” за Росію, чому вони не тікають на її територію, обираючи для проживання країни Європи. Маючи українські паспорти, вони вдають із себе жертв війни й навіть отримують допомогу як біженці.

Центр журналістських розслідувань з’ясував, що до Швейцарії, Латвії та Іспанії минулого року втекли колаборанти. зокрема, з Херсонської області.

Один з таких зрадників був мешканець Каховки Костянтин Рубцов. Коли окупанти зайшли в місто, колаборант всіляко співпрацював з ними. Тепер же він оселився в Аліканте (Іспанія). Він вигадав собі нове прізвище “Абрамов” та навіть у соцмережах опублікував оголошення про пошук роботи. Тепер він вдає із себе патріота, про що свідчать його дописи у Фейсбуці.

Чи переслідуватимуть зрадників за кордоном

Начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов запевнив, що зрадникам та колаборантам не вдасться сховатися від правосуддя за кордоном. Він каже, що правоохоронці області вигадали схему, як їх покарати.

“Вносимо їх до бази та даємо заявку до Інтерполу. Повідомляємо іноземним колегам про те, що ці люди – не жертви війни чи політичні біженці”, – сказав Болвінов.

Він сподівається на співпрацю з іноземними колегами, і що вони сприятимуть поверненню зрадників в України, аби їх тут судили.

У Нацполіції підтвердили, що робота з повернення ведеться, однак процес цей не буде швидким.

Раніше ми повідомляли про китайську співачку, яка звинуватила українців в обстрілах мешканців Донбасу й повторила риторику кремлівських пропагандистів про “нацистів в Україні”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦