Від початку повномасштабного російського вторгнення президента України Володимира Зеленського намагалися вбити понад 10 разів. Сам глава української держави якось в одному з інтерв’ю сказав, що йому неодноразово пропонували через це поїхати з країни та керувати протистоянням проти росіян зі США чи Британії.

Він навіть казав, що про замахи на своє життя він намагається не думати, вважаючи що це робота його охорони – дбати, аби президента не вбили.

Однак в українській владі готові до будь-якого розвитку подій, пише видання Politico. Зокрема, в Україні вже напрацювали план на випадок вбивства президента.

Попри те, що міжнародні партнери всіляко підтримують Україну у її війні проти Росії, вбивство Зеленського може послабити цю допомогу, розмірковують журналісти видання. На їхню думку, саме через призму образу Зеленського на міжнародній арені, партнери продовжують постачати Україні зброю, боєприпаси та допомагають грошовими вливаннями підтримувати економіку держави, що захищається від вторгнення.

Зазначається, що через загрозу ліквідації Зеленського його закордонні візити плануються у суворій секретності, оскільки Росія може мати зв’язки у різних країнах та здатна організувати замах на його життя.

У разі вбивства Зеленського, за нормами Конституції, державу мав би очолити голова Верховної Ради України – нині це Руслан Стефанчук, член партії Зеленського «Слуга народу». Однак він не має особливо високого рейтингу довіри в опитуваннях. До того ж він не користується популярністю.

Однак, зазначає видання, Стефанчук у разі ліквідації Зеленського, стане керівником країни “як фігурант”, а в реальності керуватимуть голова Офісу президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр оборони Олексій Резніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Видання наводить слова колишнього прем’єр-міністра Британії Бенджаміна Дізраелі через кілька тижнів після того, як президента США Авраама Лінкольна було застрелено: «Вбивство ніколи не змінювало історію світу». І дійсно – убивство мало вплинуло на скасування реформ його адміністрації.

“Хоча смерть Зеленського була б психологічним шоком, для оцінки ймовірного впливу потрібно розглянути, як трансформувалася Україна після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення. Напад Путіна ненавмисно допоміг сформувати нове сильне почуття української нації та сформувати впевнені інституції. Громадськість єдина щодо своїх цілей”, – йдеться у статті.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦