Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що Росія може масово обстрілювати українську енергосистему в жовтні-листопаді 2023 року.

Експерт нагадав, що Росія не припиняла масованих обстрілів, певна частина з них була спрямована на енергетичну інфраструктуру.

“Ці атаки тривають і я внутрішньо готуюся до того, що в жовтні, або початку листопаду вони стануть значно більш інтенсивними й знову сфокусуються на енергетичній інфраструктурі, знову будуть бити по підстанціях і по генерувальних потужностях”, – сказав Харченко в ефірі телемарафону.

За його словами, Україна має унікальний досвід у протидії російським атакам на енергосистему, але система зараз є більш вразливою, ніж рік тому.

“З одного боку ми багато чого навчилися під цими атаками й маємо унікальний у світі досвід, яким чином їм протистояти і яким чином діяти, щоб мінімізувати наслідки… З іншого боку безумовно система є більш вразливою зараз, ніж рік тому”, – додав він.

Харченко пояснив, що далеко не все вдається відновити, й далеко не все можливо відновити в рамках одного року.

“Буду відвертим, система слабкіша зараз, ніж рік тому, але ми краще знаємо, що робити, щоб уникнути небезпеки… Ми готуємося найкращим можливим чином до найгіршого і, дай боже, щоб найгірше не сталось”, – додав експерт.

Він також закликав українців заощаджувати електроенергію та бути готовими до відключень.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦