В українців можуть виникати суперечки з постачальниками комунальних послуг, тому важливо певний час зберігати як паперові, так і електронні квитанції. Такий документ зможе стати доказом вашої правоти у тій чи іншій ситуації.

Аби платіжна квитанція мала юридичну силу, у ній мають бути графи, де зазначається:

  • показання засобів обліку,
  • сума до сплати,
  • інші дані, які знадобляться для підтвердження платежу.

Чому потрібно зберігати квитанції:

  • постачальники ЖКП можуть загубити деякі відомості через збій у системі. Їхнє відновлення може бути проблемою, або ж станеться помилка.
  • У платежах часом виникає плутанина через зміну тарифів та інші обставини.
  • Виникають помилки, співробітників також можуть робити помилки.

Тому українцям треба мати докази сплати, які будуть представлені у компанії чи в суді.

Скільки років треба зберігати квитанції?

У жодному нормативному акті не вказується про термін зберігання квитанцій з відміткою або чеком про оплату ЖКП. В такому разі беруть до уваги закон про термін давності позовної заяви. Коли виникають спори, то позовна давність буде закінчуватися через 3 роки від моменту виникнення проблем.

Цей закон не буде перешкоджати для прийняття позову судом, але під час судового процесу рішення буде на користь споживача, якщо озвучити цей момент.

Часом компанії намагаються розширити строки позивної давності. Відтак, юристи рекомендують зберігати платіжні квитанції до 5 років.

Врахуйте, що електронні квитанції платежів, які просто роздруковані, можуть не прийнятися у суді, якщо на них немає печатки банку з датами. Проте клієнт має право робити запит щодо детальної виписки за кілька місяців або за потрібний період.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦