Виробники жуйок стверджують, що жувальні гумки можуть допомогти зменшити кількість карієсу. Проте останні наукові дослідження вказують на їх шкоду.

Згідно з рекомендаціями стоматологів, жувати гумку можна тільки 15 хвилин на день. Але вчені мають іншу думку та застерігають, що від цього можуть пошкодитися зуби. Про це пише Daily Mail.

Зазначається, що занадто тривале жування гумки може викликати карієс та спричинити захворювання щелепи. Так, погіршиться стан скронево-нижньощелепних суглобів (СНЩС), які з’єднують нижню щелепу з черепом та відповідають за жування, ковтання, розмову та позіхання.

Які симптоми захворювання щелепи:

  • з’явився біль у щелепі, шиї та плечах, на обличчі;
  • щелепа дуже скута;
  • вам важко відкривати або закривати рот, вона тріскається чи клацає;
  • головний біль;
  • у вухах з’явився дзвін та біль;
  • зубний біль.

Головний ортодонт у Барселоні Халед Касем рекомендує жувати гумку тільки не більш як 15 хвилин, щоб знизити кислотність у ротовій порожнині та знизити ймовірність появи карієсу.

Але тривале жування може зіпсувати емаль зубів, їхнє гладке покриття чи вивести мінеральні речовини з ротової порожнину. Якщо емаль пошкоджена, то зуби можуть почати швидше псуватися.

Лікарі попередили, що не потрібно ковтати гумку, бо так можуть виникнути проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦