Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, чи правомірними є те, що працівників освіти можуть залучати до чергування вночі у бомбосховищах.

За його словами, під час воєнного стану деякі права українців дещо обмежені. Проте важливо, що обмеження відбулися тільки в рамках дотримання законодавства та правових засад.

Горбачов зауважив, що закон дозволяє залучення людей до цивільного захисту під час воєнного стану. Але з такими працівниками повинні укласти трудовий договір. Йдеться про осіб, яким дозволяє здоров’я небезпечні умови праці, зокрема чоловіки від 18 до 60 років, жінки від 18 до 55 років. Вагітні жінки та ті, хто має дитину до 1 року, не можуть бути залучені до такою діяльності.

Кого не можуть залучати до роботи у нічний час? Вагітні жінки та матері дітей до трьох років, неповнолітні особи та інші категорії робітників, які передбачені законодавством.

При цьому осіб з інвалідністю можуть залучати тільки за їхньою згодою, якщо у них відсутні медичні протипоказання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦