Щороку в другий понеділок після Трійці в Україні припадає Петрівський піст. Він має й інші назви: Петрів піст, Петрівка, Апостольський або піст на Петра на Павла.

З року в рік змінюється тривалість цього посту, адже залежить від таких великих церковних свят як Великдень та Трійця.

Піст розпочався 12 травня і завершиться перед святом Петра і Павла – 12 липня. У цей час треба наблизитися до Бога у тишині, тому не варто влаштовувати гучні гулянки та розваги.

Суворих заборон щодо їжі немає, але віряни постять не показово, а внутрішньо. Важливо дотримуватися церковних приписів та очистити душу від лихих намірів та зла.

Як харчуватися впродовж Петрівки? У піст можна їсти рибу у майже всі дні, адже Петро був покровителем рибалок. Не можна її їсти тільки в середу та п’ятницю.

У понеділок треба готувати гарячі страви, але при цьому використовувати олію не можна. А у вівторок додайте грибні та рибні страви вже за участю олії. Середа та п’ятниця вважаються найсуворішими днями посту, коли дозволяється тільки сухоїдіння. У четвер можна вживати морську та річкову рибу та будь-які морепродукти. У суботу та неділю їжте рибу, гриби та інші гарячі страви.

Що заборонено робити в піст? У період Петрівського посту не можна гуляти весілля, вінчатися, стригтися, займатися рукоділлям (вишивати, шити, в’язати), позичати гроші та працювати, коли сонце вже зайшло.

В період посту треба очищати не тільки тіло, але й душу. Для цього треба молитися, не конфліктувати та не сваритися, позбутися негативних емоцій.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦