Уночі 6 червня російська армія влаштувала екоцид – її бойовики підірвали греблю Каховської ГЕС, що знаходиться у Херсонської області. Вода з дамби почала затоплювати навколишні населені пункти.

З самого ранку президент України скликав термінове засідання РНБО та спеціальної комісії з питань ЧС та ТЕБ. Фахівці визначили рівень руйнування та загрози для мешканців Херсонщини. Було ухвалене оперативне рішення щодо евакуації людей з небезпечних зон.

Найпершими будуть вивозити мешканців про села Миколаївка, Ольгівка, Лево, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпров та частково евакуюють Херсон – зокрема, острів Корабел. Доведеться з небезпечної зони евакуювати близько 16 тисяч людей.

До речі, після цього інциденту у місті Кривий Ріг в Дніпропетровській області обмежили споживання води для населення та промисловості. Оскільки місто отримувало 70% води з Каховського водосховища.

Тим часом російська влада оголосила винними у підриві дамби українських солдатів. Попри те, що російські військкори за кілька діб до терористичного акту заявляли про намір своїх бойовиків підірвати Дамбу ГЕС, аби зупинити українським наступ.

А ще видання The Insider звернуло увагу, що за тиждень до реалізації підриву Каховської ГЕС влада Росії видала постанову з рекомендацією не проводити розслідувань аварій на небезпечних об’єктах, зокрема, на гідротехнічних спорудах.

Цей документ вважають одним з доказів, що Росія готувала підрив дамби водосховища.

Попри всі докази, що саме Росія причетна до екоциду, речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що “тут однозначно йдеться про навмисну диверсію української сторони, яку було сплановано і здійснено за наказом, що надійшов з Києва, від київського режиму”.

Пєсков заявив, що “ця диверсія” була спланована, оскільки “наступальні дії захлинаються”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦