22 травня група бійців з легіону “Свобода Росії” та Російського добровольчого корпусу (РДК) прорвалися через кордон з боку України на територію РФ та увійшли в Грайворонський район Бєлгородської області.

У заяві легіону зазначалося, що вони повертаються на Росію, аби вести боротьбу з путінським режимом та закликали громадян РФ, які втомилися жити під кремлівським батогом, приєднуватися до боротьби. Згодом у легіоні заявили, що взяли під контроль кілька населених пунктів Гайворонського району та опублікували відповідні докази – фото та відео.

РДК та легіон “Свобода Росії” також заявили, що метою їхнього проникнення на території Бєлгородщини є створення демілітаризованої зони вздовж українського кордону.

Спочатку російська влада спростовувала прорив “диверсантів” на територію області та заявляла, що не планує проводити евакуацію мешканців.

Згодом губернатор області В’ячеслав Гладков заявив про “захід диверсійно-розвідувальної групи ЗСУ” на територію Грайворонського округу. Він заявив, що російські силовики “вживають необхідних заходів щодо ліквідації противника”.

За деякий час у мережі почали з’являтися кадри з Бєлгородщини, на яких видно величезні черги з автівок та автобусів на виїзді з регіону.

Хоча влада області спростовувала необхідність евакуації. Також мешканці Грайворонського району публікували відео з підвалів багатоквартирних будинків, у яких мали бути облаштовані укриття. З’ясувалося, що жодних укриттів влада області так і не побудувала – підвали пусті, завалені сміттям.

У другій половині дня 22 травня губернатор Гладков оголосив на території Білгородської області режим контртерористичної операції (КТО). За його словами, на території регіону починають діяти “спеціальні заходи та тимчасові обмеження”.

Реакція української влади на події у Бєлгородській області

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що до цих події причетні російські партизани, які вирішили боротися з тоталітаризмом. Щодо причетності України до цих подій, він сказав: “Україна з інтересом спостерігає за подіями у Білгородській області Росії та вивчає ситуацію, але не має до неї безпосереднього відношення”.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що боротися з путінським режимом на Росії до Бєлгородської області відправилися “виключно громадяни РФ”.

Також він підтвердив, що легіон та РДК “розпочали операцію зі звільнення цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна та відтіснення противника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення”.

Що заявляла російська влада з приводу “знищення диверсантів”

Згідно із повідомленнями росЗМІ, група диверсантів на бронетехніці зайшла на територію Бєлгородської області через прикордонний пункт МАВП «Грайворон». Російські прикордонники прийняли бій, однак “ворог, маючи чисельну перевагу та техніку”, розділився на кілька груп, одна з яких вирушила у напрямку Грайворона.

Потім з’явилися повідомлення, що російські силовики ведуть бої з диверсантами на околицях трьох сіл Грайворонського району. Влада області заявила, що “зіткнення з диверсантами і їх ліквідація триває”, і що начебто диверсантів “вдалося локалізувати в районі Козинки”.

Російські Телеграм-канали повідомляли що під час “зачистки” щонайменше 39 “диверсантів” убили, ще п’ятьох взяли в полон у Білгородській області. Доказів цих повідомлень не було. У легіоні “Свобода Росії” та в РДК ситуацію не коментували.

Що відомо про ситуацію на Білгородщині станом на ранок 23 травня

Місцеві ТГ-канали пишуть, що село Козинка заблоковане, а місцеві жителі, які не змогли евакуюватися, не виходять на зв’язок, оскільки силовики блокують сигнал.

Вранці губернатор Гладков заявив, що продовжується зачистка території та закликав мешканців поки що не повертатися до своїх будинків.

У ранковому повідомленні легіону “Свобода Росії” зазначається: “Ми зустріли світанок на звільненій території та рухаємось далі”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦