У ніч на 22 травня мешканці України спостерігали “Сяйво Да Вінчі” – це ефект примарного повного місяця, який іноді називають «старим місяцем в обіймах молодика».

Це астрономічне явище 500 років розгадав італійський математик та художник Леонардо Да Вінчі. Так зване «Сяйво Да Вінчі» або «Сяйво Землі» насправді є земним світлом, відбитим від нічного боку Місяця.

Цей процес відбувається, коли Сонце заходить за Місяць, стає темно, а потім з’являється попелясте сяйво, яке освічує нижню частину Місяця яскравим серпом. Тобто на Землі люди спостерігають темну частину Місяця, на яку не потрапляє пряме сонячне світло, та яскравий півмісяць, навколо якого все ще видніється повний місяць.

Побачити Сяйво Да Вінчі пощастило мешканцям більшої частини Земної кулі. Українці у соцмережах також ділилися фотографіями цього явища:

У НАСА кажуть, що це явище можна буде спостерігати також 22 та 23 травня — якщо ви вийдете на вулицю приблизно через годину після заходу сонця, зможете побачити яскравий півмісяць.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦