Мешканці Бєлгородської області зранку 22 травня почули вибухи та стрілянину. У Бєлгороді безперестанку виє сирена, а місцеві радіостанції передають тривожні повідомлення.

Стало відомо, що бійці легіону “Свобода Росії” вирішили повернутися до Росії, прорвавши кордон з боку України та заїхавши на танках та бронемашинах через КПП Грайворон. Бід час прориву вони знищили прикордонний пункт росіян.

У російських пабліках повідомляють, що невідомі застосували артилерію у населених пунктах Новобудівка-Перша, Козинка, Безіменноє, Доброє, Глотове та Головчине (територія РФ). Зазначається також, що кордон Росії у напрямку Бєлгорода перетнула авіація. На відео, яке поширюються російські пабліки, у небі також помічено дрони “Герань”.

Тим часом у Телеграм-каналі легіону “Свобода Росії” опублікували інформацію, щоб мешканці Бєлгородської області РФ не панікували та чекали на звільнення від російського пропагандистського режиму: “Мешканці прикордонних регіонів! Залишайтеся вдома, не чиніть опір і не бійтеся: ми вам не вороги. На відміну від путінських зомбі, ми не чіпаємо цивільних і не використовуємо їх у своїх цілях. Свобода вже близько!”.

Згодом бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) оприлюднили відео, на якому спікер Легіону “Свобода Росії” з позивним “Цезар” звертається до росіян із закликом боротися з путінським режимом.

“Жителі Росії! Ми такі ж росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі Росії та взяли зброю, щоб відстояти нашу та вашу свободу. Путінська Росія прогнила від корупції… У Росії життя людини вартує менше, ніж гаманець чиновника”, – звернувся він до мешканців РФ.

У легіоні закликали росіян покласти край диктатурі Путіна. “Легіон “Свобода Росії” повертається додому”, – також йдеться в заяві “Цезаря”.

Він зауважив, що у мирних мешканців немає причин для страху та пообіцяв що бійці РДК не чіпатимуть цивільних.

Тим часом у мережі з’явилися відео, на якому, як стверджуються, бронемашини з бійцями РДК заїжджають на територію РФ через КПП “Грайворон”.

Російські ЗМІ публікують повідомлення, що “запеклий бій” відбувся біля села Дронівка.

Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков нічого конкретного про ситуацію не сказав та запевнив мешканців, що для евакуації причин немає.

“З 9 години ранку під обстрілом ЗСУ Грайворонський міський округ. Обійшлося без потерпілих мирних мешканців. Спрацювала наша система ППО. Частина ракети впала на город приватного житлового домоволодіння у селі Антонівка… Також під мінометним обстрілом знаходиться село Козинка… У селі Гора-Поділ спалахнув склад сіна…. У селі Замостя пошкоджено паркан приватного житлового домоволодіння”, – написав він у Телеграм-каналі.

У мережі також з’явилося відео, як стверджується з бєлгородського прикордонного пункту. На ньому видно, що один з прикордонників під час штурму загинув:

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦