Часто ми не можемо знайти достатньо часу, аби провести час з книжкою. За роботою, домашніми справами, переглядом серіалів та фільмів не вистачає годин для читання.

Виявляється, що читання може принести чимало користі для нашого здоров’я. Видання Womans World зібрало все, що вам треба знати про переваги читання, та розповіло про те, як зробити читання книжок звичкою.

У чому користь читання

Крім того, що завдяки книгам, журналам, газетам можна дізнатись щось нове, але і це зміцнює увагу та розвиває уяву. Проте від читання є абсолютно несподівані переваги.

Читання може допомагати дізнатися щось нове, розвиває уяву і зміцнює увагу. Та не лише це. Виявляється, читання дає ще чотири абсолютно несподівані переваги.

Читання бореться з хворобою Альцгеймера та деменцією

З віком та гормональними змінами пам’ять може погіршуватися, тому читання уповільняє цей процес. Дослідження, проведене 2013 року, показало, що у тих, хто регулярно читав у дорослому житті, вікова втрата пам’яті та деменція сповільнювалися на 32%.

Згідно з результати дослідження, чим більше учасники у віці від 20 до 60 років читали, тим менше у них було шансів захворіти на Альцгеймера, доводячи, що в будь-який час можна почати читати і отримати користь від читання для мозку.

Читання знижує кров’яний тиск

Читання допомагає знизити високий кров’яний тиск та захищає від проблем зі здоров’ям.

Дослідження вчених із Нью-Джерсі показало, що читання протягом 30 хвилин значно знижує кров’яний тиск та гострий стрес. Інше дослідження, проведене у Великій Британії, свідчить, що читання знижує рівень стресу в учасників на 68%, що є ефективнішим, ніж прогулянка, чаювання або прослуховування музики.

Учасникам дослідження потрібно було читати мовчки протягом усього шести хвилин, щоб уповільнити частоту серцевих скорочень та зняти напруження у м’язах. Це означає, що для здоров’я достатньо читати зовсім недовго, але краще це робити регулярно.

Читання покращує сон

Згідно з дослідженнями, читання перед сном може допомогти проблеми із засинанням. Своєю чергою поганий сон спричиняє стрес, депресію та тривогу.

Дослідження бразильських вчених показало, що читання перед сном заспокоює думки, допомагаючи заснути. При цьому британські дослідники з’ясували, що у тих, хто читає в ліжку, якість сну краща, ніж у тих, хто так не робить.

Читання позитивно впливає самопочуття

Читання допомагає розвинути емпатію та боротися з самотністю. Це сприяє відчуттю щастя та більшої соціальної залученості.

Крім цього, охочі до читання краще можуть впоратися з труднощами та мають вищу самооцінку. Вчені з Єльського університету стверджують, що читачі живуть у середньому на чотири місяці довше, ніж ті, хто не читає.

Як привчити себе читати більше

Оскільки читання вимагає зосередженості, часу й тиші, знаходити час для нього може бути досить складно. Ось кілька порад, які можуть допомогти:

  • Аудіокниги вважаються читанням. Найприємніше в аудіокнигах те, що ви можете слухати їх, поки займаєтеся домашніми справами, тренуєтеся, їдете на роботу або готуєте.
  • Припиняйте читати книжку, яка вам не подобається. Якщо вам не подобається книжка, кидайте її. Не перетворюйте читання із задоволення на рутину.
  • Спробуйте поезію. Поезію можна читати в перервах між романами. Вона зазвичай значно коротша, а отже, не потребує багато часу. Поезія може змусити вас подивитися на звичні речі по-новому.
  • Змішуйте жанри. Читайте за межами зони комфорту. Ваша наступна улюблена книга може бути в жанрі, який ви ніколи раніше не пробували читати, а розширення кругозору — це простий спосіб дізнатися більше про свої уподобання.
  • Створіть книжковий клуб. Читання книги у групі корисне та додає елемент веселощів і соціалізації. Діліться своїми думками та слухайте реакцію інших на книжку.
  • Задовольняйте свої інтереси. Читайте те, що вам подобається, і не переймайтеся через чужу думку.
  • Створіть куточок читання. Створення затишного простору з усіма зручностями на відстані витягнутої руки може мотивувати читати більше. Знайдіть у будинку місце, де вам буде комфортно, і вас ніщо не відволікатиме.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦