Відсутність електроенергії, яку зараз потрібно економити через обстріли РФ об’єктів енергетичної інфраструктури, – це вимушений простій у роботі. Він відбувається не з провини працівника, тому заробітна плата людини має зберігатися.

Про це сказав заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

Він зазначив, що коли під час повітряної тривоги працівник йде до укриття, чи коли відсутня електроенергія, внаслідок чого люди не можуть у повному обсязі виконувати свою роботу, збитки повинен нести роботодавець.

“Провини працівника тут немає. Фактично це простій, який стався не з провини працівника. І підлягає оплаті відповідно до закону”, – сказав експерт.

Також Шубін додає, що якщо роботодавець не оплачує простій, то він має забезпечити працівників засобами для віддаленої роботи без електроенергії – генераторами, акумуляторами, ноутбуками з батареями, які довго тримають заряд тощо.

“Забезпечення працівника, зокрема й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає в договорі, отже, відповідає роботодавець”, – наголосив експерт.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦