Повернення з війни в Україні завербованих із російських колоній злочинців призвело до різкого зростання злочинності в Росії, що вже побило рекорд за останні 13 років.

Залучення ув’язнених до участі у бойових діях, які раніше відбували покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини, зокрема в рамках приватної військової компанії «Вагнер», нині стало серйозним викликом для внутрішньої безпеки РФ. Про це повідомляє OBOZ.ua.

Читайте також: Росіяни розстріляли чотирьох полонених нацгвардійців біля Селидового

Рівень злочинності в РФ різко зріс

До жовтня 2023 року справи проти таких осіб лише відкладали до їхнього повернення з війни, але з новим законом Путіна кримінальні справи проти військових взагалі можуть бути закриті. Це, на думку експертів, стимулює ріст безкарності серед повернених з фронту злочинців, що спричинило хвилю насильницьких злочинів і терору в країні.

Від самого початку набір на війну серед засуджених відбувався з акцентом на осіб, схильних до насильства. Євген Пригожин, очільник ПВК «Вагнер», віддавав перевагу рецидивістам, що вже мали покарання за вбивства, грабіж, розбій та нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Такий підхід, як вважають, бумерангом обернувся на російське суспільство, яке нині зіштовхується із наслідками цієї політики.

За перше півріччя 2024 року рівень тяжких злочинів у Росії досяг рекордного рівня за останні 13 років, а кількість злочинів із використанням вогнепальної зброї зросла в 17 разів. Український Центр протидії дезінформації стверджує, що це безпосередньо пов’язано з політикою мобілізації ув’язнених для війни.

Окрім уже засуджених, очікують вирок у СІЗО близько 60 тисяч підсудних, з яких 20 тисяч, за даними правозахисників, можуть бути насильно завербовані до армії.

Також російські опозиційні ЗМІ називають катастрофою те, що зараз відбувається в РФ. Практично щодня в різних російських регіонах скоюють злочини військові, які повертаються з війни в Україні. Більшість злочинців – раніше засуджені та помилувані Путіним.

До прикладу, ексвагнерівець Емомалі Мірзоєв познущався з 14-річної доньки учасник “СВО” у Москві. За подібний злочин його відправили до тюрми. Зараз його збираються судити ще раз, але Мірзоєв знову проситься на війну в Україні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦