В Україні оновили умови державної програми “єОселя”, яка пропонує дешеву іпотеку громадянам для придбання житла.

У межах програми передбачена процентна ставка 3% для пільгових категорій (військові, медики, науковці, освітяни, ветерани, переселенці) та 7% для всіх інших громадян. Як повідомляє OBOZ.ua, нові зміни спрямовані на розширення доступу до програми, яка за кілька років допомогла багатьом українським родинам покращити свої житлові умови.

Читайте також: МВФ висунув нові умови для фінансової допомоги Україні: чого очікувати у 2024 році

Хто вже оформив дешеву іпотеку

Більшість кредитів за “єОселею” отримали жителі Києва та Київської області, де видано 46,6% усіх угод. На другому місці — Львівська область із 806 угодами, далі йде Одеська з 657. Програма здебільшого спрямована на вторинний ринок: 70,4% позик видано на придбання квартир саме на вторинному ринку, тоді як нові квартири та житло у забудовника займають 4,5% і 25,1% угод відповідно.

Загалом “єОселя” доступна і для громадян без пільг, які склали 20,7% позичальників. Військові становлять 16,9% позичальників, а переселенці (ВПО) — лише 2,2%, що пояснюється умовами, які обмежували купівлю нового житла.

Зміни в умовах програми

Оновлення “єОселі” дозволить збільшити кількість учасників, зокрема, завдяки таким змінам:

  1. Ставки: після 10 років користування кредитом річна ставка зросте з 7% до 10%.
  2. Термін зданого житла: тепер переселенцям дозволено купувати житло до 10 років давності (раніше обмеження було до 3 років).
  3. Внесок для молоді: для громадян до 25 років знижено початковий внесок із 20% до 10%.
  4. Інші державні програми: учасники інших програм, таких як “єВідновлення”, також можуть скористатися “єОселею”.

Окрім державної програми, банки спільно із забудовниками пропонують альтернативні варіанти іпотеки. Наприклад, партнерські проєкти передбачають ставки від 6,99% і перший внесок у 20%. Деякі девелопери також пропонують розстрочку до семи років, яка поступово набирає популярності.

Попри популярність “єОселі”, залишається низка недоліків. Найбільші труднощі пов’язані з браком фінансування та організаційними затримками, через що процес розгляду заявок іноді триває надто довго. На вторинному ринку це призводить до відмови продавців чекати, а на первинному — ризикує призвести до подорожчання житла.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦