Призову підлягають військовозобов’язані віком від 18 до 60 років, однак є винятки за станом здоров’я

В Україні подовжено воєнний стан і загальну мобілізацію до 9 листопада 2024 року. Відповідно до нових норм, призову підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років, але окремі категорії отримують звільнення або відстрочку за станом здоров’я, пише ТСН.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації

Медичні критерії для непридатності до служби затверджені наказом № 262, який визначає категорії придатності. Серед варіантів класифікації є повна непридатність, тимчасова непридатність та можливість проходження служби лише в окремих підрозділах.

Також читайте: У ТЦК розповіли, що буде, якщо не забрати повістку з пошти

До основних причин звільнення належать інфекційні захворювання, злоякісні новоутворення, серйозні розлади психіки та хвороби крові. Наприклад, від мобілізації звільняються пацієнти з активним туберкульозом або ВІЛ на пізній стадії з ускладненнями.

Також до списку включені хвороби ендокринної системи, такі як цукровий діабет та порушення обміну речовин, розлади нервової системи, включаючи епілепсію та прогресуючі дегенеративні стани. Відстрочку можуть отримати особи з психічними розладами, що супроводжуються серйозними змінами поведінки.

Окремо виділено хвороби серця та судин, зокрема серцеву недостатність III стадії та гіпертонію з ураженням органів-мішеней. Захворювання органів дихання, такі як хронічна обструктивна хвороба легень або тяжка форма астми, також звільняють від мобілізації.

Крім того, у списку є хвороби травної системи, тяжкі порушення зору та слуху, а також деформації кістково-м’язової системи, що унеможливлюють виконання службових обов’язків.

Перелік охоплює також вроджені аномалії та хромосомні порушення, що впливають на працездатність. Особи, які зазнали серйозних травм або перенесли отруєння, також можуть бути визнані непридатними для служби.

Оновлені правила мобілізації допомагають визначити придатність військовозобов’язаних з урахуванням їхнього здоров’я, щоб забезпечити як надійність армії, так і гуманний підхід до громадян.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦