Виплати по тисячі гривень кожному українцю стартують з 1 грудня

Президент Володимир Зеленський оголосив про нову програму підтримки українців, за якою кожен громадянин, включно з дітьми, отримає по 1 тисячі гривень. Родини, залежно від кількості членів, можуть розраховувати на додаткові суми, наприклад, сім’я з п’яти осіб отримає 5 тисяч гривень. Виплати здійснюватимуться через державний сервіс “єПідтримка”, пише ТСН.

Також читайте: Обсяг готівки в Україні скоротився: яких банкнот стало менше

Отримані кошти можна буде витратити на оплату українських товарів і послуг, зокрема комунальних платежів, ліків, квитків на потяги та культурних заходів. Також передбачена можливість перерахування коштів на підтримку Збройних Сил України або волонтерських проєктів.

“Вовина тисяча”

Економісти зазначають, що такі виплати можуть позитивно вплинути на економіку, особливо шляхом погашення боргів за комунальні послуги. Олександр Охріменко вважає, що програма має і соціальний, і піарний ефект, але навіть символічна допомога під час війни сприйматиметься позитивно.

Деякі експерти, зокрема Олексій Кущ, наголошують, що кошти варто було б спрямувати тільки на тих, хто дійсно потребує допомоги – пенсіонерів, багатодітні сім’ї та переселенців. Проте виплати всім громадянам також можуть стимулювати економічне зростання за рахунок підвищення споживчого попиту.

За словами першого заступника міністра економіки Олексія Соболева, виплати надійдуть на спеціальну віртуальну картку, яку можна відкрити через додаток “Дія”. Ці кошти будуть доступні для використання лише на визначені категорії витрат у грудні, січні та лютому, що гарантує їх цільове призначення.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦